Opnieuw actueel Premium Corner

Taiwan: China valt aan in flits of slow motion

01 december 2021Leestijd: 8 minuten

Geen land investeerde meer in Taiwan dan Nederland. Een Chinese annexatie eindigt in een economische ramp. Ook militair raakt Nederland er meteen bij betrokken.

Voortdurend schenden Chinese jachtvliegtuigen het Taiwanese luchtruim. Dagelijks lanceren de Chinezen honderden cyberaanvallen. De spanning loopt op en het lijkt een kwestie van tijd of communistisch China zal het voormalige Formosa inlijven. Asterix & Obelix in de Zuid-Chinese Zee: een klein eiland biedt koppig weerstand tegen Rood China dat ‘heel Gallië’ domineert.

Chinese J15-straaljagers op vliegdekschip Liaoning tijdens een oefening in 2018. Foto: AFP/ANP

Dreigende annexatie geen ver-van-mijn-bedshow

De intimidaties, het wapengekletter, de dreigende annexatie zijn geen ver-van-mijn-bedshow. Geen land investeerde zo veel in Taiwan als Nederland. Philips was in de jaren zestig de eerste multinational die er een fabriek bouwde. Philips was in de jaren tachtig ook betrokken bij de oprichting van de Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC), waarvan het Eindhovense concern voor bijna eenderde deel mede-eigenaar was. Dat aandeel werd later verkocht. Maar ’s wereld meest geavanceerde chipmaker is de belangrijkste afnemer van chipmachinebouwer ASML uit Veldhoven, waarmee TSMC in allerlei projecten nauw samenwerkt.

Taiwan

Lees ook dit artikel van China-correspondent Eefje Rammeloo: Superieure chipindustrie als sterkste troef tegen Xi’s agressie

Computerchips zijn nu zo schaars dat ze ‘een strategisch goed’ worden. Zonder ‘halfgeleiders’ geen elektronica, geen auto’s, geen machines en zeker ook geen hightech-wapentuig. TSMC produceert vanaf 2022 de allersnelste chips – 2 tot 3 nanometer – en juist die nieuwste generatie hebben de Chinezen nodig voor hun hypersonische raketten, die met vijf keer de geluidssnelheid een precies doel moeten treffen. Alleen 2 en 3 nanometerchips leveren de benodigde rekenkracht. Ze zijn cruciaal in de Chinees-Amerikaanse wapenwedloop.

Taiwanezen zeggen dat de TSMC-fabrieken ‘onze beste verdediger’ zijn, want als daar de productie stopt, vallen overal ter wereld de fabricagelijnen stil en krijgt de mondiale economie een hartinfarct. Dat wil China zichzelf niet aandoen. Maar voor de Chinezen zijn die ­nanochips van zulk militair belang, dat ze – strategisch gesproken – opwegen tegen de kosten van een invasie. Als de Chinese leider Xi Jinping daartoe opdracht geeft, wat is dan het antwoord van de vrije wereld?

‘Zouden de Chinezen Taiwan overrompelen, dan zullen de Amerikanen niet aarzelen en bombardementen uitvoeren op de TSMC-fabrieken en -laboratoria. Die mogen niet in handen van de Volksrepubliek vallen,’ zegt een inlichtingenbron. In dat doemscenario kan ook Veldhoven inpakken.

Xi speelt de nationalistische kaart

China claimt Taiwan, probeert het land internationaal te isoleren en voerde een langetermijnbeleid om het met ‘vreedzame middelen’ in te lijven. In 1996 werd China opeens assertiever en bracht het militaire middelen in stelling. Beschermheer Verenigde Staten zond twee vliegkampschepen. De Volksrepubliek droop af. Vanaf toen begon de snelle Chinese militaire opbouw, vooral met de marine en raketsystemen.

Admiraal Philip Scot Davidson (61), de Amerikaanse commandant in de Indo-Pacific, zei in maart dat China binnen zes jaar een invasie kan uitvoeren zonder dat de Verenigde Staten het verhinderen. Andere deskundigen denken dat Peking daar nu al toe in staat is.

Xi speelt de nationalistische kaart. Volgens enquêtes wil driekwart van zijn onderdanen Taiwan desnoods met geweld inlijven. Westerse analisten redetwisten of de Chinese leider zich doelbewust omringt met haviken, dan wel of hij de fanatieke elementen in de Communistische Partij en het Volksbevrijdingsleger nog lang kan beteugelen.

Een derde redenering is dat Xi met argusogen aanziet hoe de Chinese hightech-industrie een macht in zichzelf wordt, die de Partij ondermijnt doordat ze de kloof tussen arme en superrijke Chinezen vergroot. Met een Taiwan-avontuur zou Xi alles en iedereen kunnen mobiliseren en onderwerpen aan zijn gezag. Hij zou zijn plek in de geschiedenis markeren: de ‘afvallige provincie’ Taiwan in het gareel, China verenigd en de ‘eeuw van vernedering’ beëindigd. In die gedachtegang zijn de kosten van een Taiwanoorlog acceptabel.

President Tsai Ing-wen (voorste rij, zesde van links) bij onderzeeër Zeedraak, Zwaardvisklasse. Foto: Sam Yeh/AFP/ANP

China kan Taiwan met een flits overrompelen

Alles hangt af van de manier waarop de Chinezen de aanval uitvoeren. Ze kunnen met een flits Taiwan overrompelen. Dan komen de Amerikanen te laat om nog bij te springen. In dit scenario openen de Chinezen hun offensief met luchtaanvallen en raketbeschietingen. Ze verlammen hun tegenstander met massale cyberaanvallen. Ze leggen een marineblokkade: Amerikaanse marineschepen of vliegtuigen die Taiwan te hulp snellen, worden afgeweerd of uitgeschakeld met bombardementen en kruisraketten. Desnoods vallen ze ook Amerikaanse doelen als Guam aan. En dan bezetten Chinese grondtroepen Taiwan.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.