Coronavirus

Besluit over 2G uitgesteld, discussie over vaccinatieplicht laait op

06 december 2021Leestijd: 4 minuten

Er komt deze week geen besluit over de invoering van het 2G-beleid. Het demissionaire kabinet kijkt pas volgend jaar naar het omstreden voorstel. Ook leeft de discussie over verplicht vaccineren. Femke Halsema riep op om een ‘buitengewoon fundamenteel debat’ over vaccinatieplicht te voeren. In Europa wil Duitsland, in navolging van Oostenrijk, de plicht invoeren.

1. Hoe zit het met 2G-beleid?

Volgens het 2G-voorstel zouden alleen mensen die zijn gevaccineerd of recent zijn genezen van een coronabesmetting toegang krijgen tot drukke locaties. Het demissionaire kabinet hoopt hiermee bepaalde sectoren open te houden, maar denkt niet dat er op korte termijn gebruik van kan worden gemaakt. De hoge besmettingscijfers en de opkomst van de omikron-variant gooien roet in het eten. Bovendien is de maatregel omstreden in de Tweede Kamer. Demissionair minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge (CDA) schrijft in een Kamerbrief dat ‘steun op dit moment nog onvoldoende zeker is’. De Jonge wil het voorstel pas in het nieuwe jaar bespreken met de Tweede Kamer.

Lees ook de column van Zihni Özdil: Hugo de Jonge verdient waardering

Onder meer coalitiepartij ChristenUnie is tegen het voorstel. De leider van de partij, Gert-Jan Segers, noemde 2G geen ‘heilzame weg’. Segers vreest dat het beleid de polarisatie in de samenleving vergroot.

2. Hoe gaat het debat over de vaccinatieplicht in Nederland?

Zondag 5 december sprak burgemeester van Amsterdam Femke Halsema (GroenLinks) zich uit voor een ‘fundamenteel debat’ over de vaccinatieplicht. Dat zij zei in tv-programma Buitenhof: ‘Het kan zijn in een crisis dat het keren van het collectieve gevaar zwaarder weegt dan de individuele grondrechten. Maar ik vind wel dat je daar een fundamenteel debat over moet voeren.’

Halsema liet zich niet ontvallen of zij voor of tegen de plicht is. Al zei de burgemeester van Amsterdam dat de plicht wel bewezen effectief moet zijn en dat de proportionaliteit gewogen moet worden in zo’n ‘buitengewoon fundamenteel debat’ over een eventuele vaccinatieplicht.

Vorige week diende Forum voor Democratie een motie in de Tweede Kamer in om de vaccinatieplicht als maatregel uit te sluiten in de strijd tegen het coronavirus. Die motie werd niet aangenomen. GroenLinks-Tweede Kamerlid Lisa Westerveld legde op Twitter uit dat haar partij tegen de motie stemde, omdat het voorstel nu niet op tafel ligt:

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

VVD-premier Mark Rutte zei bij de laatste coronapersconferentie dat hij geen voorstander van een vaccinatieplicht is, maar de maatregel ook niet wil uitsluiten. Demissionair minister Hugo de Jonge liet 3 december weten een vaccinatieplicht niet volledig uit te sluiten. Eerder beloofde hij dat een coronaprik vrijwillig is en blijft.

3. Gaat Duitsland een vaccinatieplicht invoeren?

Bondskanselier Angela Merkel en haar beoogde opvolger Olaf Scholz kondigden donderdag 2 december aan dat er overeenstemming was bereikt over het invoeren van een verplichte inenting tegen het coronavirus in februari 2022. Daarnaast werden strenge maatregelen afgekondigd voor mensen die niet zijn ingeënt. Zo mogen alleen nog gevaccineerde of recent genezen mensen naar de horeca en niet-essentiële winkels.

Het Duitse parlement moet met het voorstel van Merkel en Scholz nog wel instemmen. In de Bondsdag heeft de huidige minister van Gezondheid, Jens Spahn (CDU), gezegd tegen het voorstel te stemmen: ‘Ik heb altijd gezegd dat er geen vaccinatieplicht komt en dat blijft mijn uitgangspunt,’ aldus de scheidende minister. Spahn zei dat de kans heel groot is dat de vaccinatieplicht wel wordt aangenomen in het parlement, omdat de meeste leden van de Bondsdag voor zijn.

Spahn is nog minister, maar woensdag 8 december wordt het nieuwe kabinet geïnstalleerd en daar maakt hij geen deel meer van uit. Hij is dan weer lid van het parlement en kan dan meestemmen.

4. Waar in Europa geldt al een vaccinatieplicht?

Oostenrijk is het enige Europese land dat een algehele vaccinatieplicht heeft aangekondigd. Wie niet is gevaccineerd, riskeert vanaf 1 februari boetes oplopend tot 7.200 euro, melden Oostenrijkse media. Waarschijnlijk geldt de plicht voor iedere Oostenrijker boven de 12 jaar. De plannen zijn nog niet vastgelegd. Sinds eind november is er al een lockdown voor ongevaccineerden van kracht.

In Griekenland moeten zestigplussers vanaf 16 januari ten minste één coronavaccinatie hebben toegediend gekregen. Wie dat niet doet, krijgt een automatische boete van 100 euro per maand. Het geld gaat naar een zorgfonds voor Griekse ziekenhuizen die lijden onder de coronacrisis.

In het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Italië, Griekenland en Hongarije moeten zorgmedewerkers sinds een aantal maanden zijn gevaccineerd. In Letland geldt een vaccinatieplicht voor parlementsleden.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.