Verhaal van de dag

Winkels en horeca eerder dicht, 2G in aantocht: deze maatregelen bereidt kabinet voor

12 november 2021Leestijd: 3 minuten

Het kabinet is voorstander van een gedeeltelijke lockdown van drie weken, zo blijkt uit gelekte informatie. Vrijdagavond 12 november om 19.00 uur zullen in een persconferentie nieuwe coronamaatregelen officieel worden aangekondigd. Wat is er op dit moment bekend?

Tot donderdagavond 11 november laat vergaderde het demissionaire kabinet in het Catshuis over mogelijke nieuwe maatregelen. Volgens ingewijden bereikte het kabinet een akkoord op hoofdlijnen. Vrijdag 12 november gaat het overleg daarom verder op het Binnenhof. De volgende maatregelen zouden vanavond worden aangekondigd:

  • Niet-essentiële winkels, restaurants en cafés sluiten om 19.00 uur
  • Maximaal vier mensen thuis op bezoek
  • Oproep om weer thuis te werken
  • Geen publiek op tribunes bij sportwedstrijden
  • Coronatoegangsbewijs verplicht bij bezoek aan pretpark en dierentuin
Lees ook het commentaar van Bram Hahn: Nederland faalt opnieuw bij vaccinatie

De maatregelen gaan waarschijnlijk zaterdag 13 november om 19.00 uur in en blijven drie weken van kracht. Er is nog geen besluit genomen over het 2G-systeem, waarbij alleen gevaccineerden of mensen die zijn genezen van corona toegang krijgen tot bepaalde locaties. Het kabinet overweegt het 2G-systeem in te voeren na de periode van drie weken waarin bovenstaande maatregelen gelden. Ook over de coronapas op het werk moet nog een besluit worden genomen. Dit zijn zaken waarover de Tweede Kamer zich eerst nog moet buigen.

Brancheorganisaties voelen zich benadeeld

‘Symboolpolitiek’ noemt de brancheorganisatie van non-foodwinkels de aangescherpte winkeltijden. Volgens INretail is slechts 0,7 procent van de coronabesmettingen opgelopen in winkels. Maatregelen als afstand houden, mondkapjesplicht, spatschermen, een maximumaantal bezoekers per winkel en looproutes zijn volgens de organisatie een stuk effectiever.

Ook de Koninklijke Horeca Nederland wijst op het lage percentage besmettingen in de horeca, dat zou 2,9 procent zijn. Veel minder dan de opgelopen besmettingen thuis, op het werk of op school. De brancheorganisatie plaatste vrijdagochtend een advertentie in landelijke ochtendbladen met de vraag of de mogelijk nieuwe maatregelen wel het verschil maken. Bovendien vreest Koninklijke Horeca Nederland dat veel ondernemers zich niet aan de opgelegde sluitingstijd zullen houden.

De KNVB noemt het ‘frustrerend om te zien dat het kabinet kennelijk niet naar de besmettingshaarden kijkt’. Volgens de nationale voetbalbond is een bezoek aan het voetbalstadion relatief veilig en heeft het publiek van betaaldvoetbalwedstrijden niet voor grote aantallen besmettingen gezorgd.

Lees ook de column van Zihni Özdil: Nederland is de corona-gekke henkie van de wereld

Recordaantal coronabesmettingen

Donderdag testte een recordaantal van 16.364 personen positief op het coronavirus. Bijna 4.000 meer dan het vorige record van 20 december 2020. Het aantal besmettingen is de afgelopen weken fors opgelopen. Voorafgaand aan het verbroken record zijn vrijwel dagelijks 11.000 besmettingen of meer gemeld.

Het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen stijgt ook gestaag door. Ziekenhuizen behandelden op donderdag 11 november 1.699 coronapatiënten, 52 meer dan een dag eerder en het hoogste aantal sinds 23 mei. Een maand geleden, op 11 oktober, hadden de ziekenhuizen in totaal 479 mensen onder hun hoede, 1.220 coronapatiënten minder dan op dit moment.

Dinsdag 9 november lieten de Limburgse ziekenhuizen de noodkreet uitgaan dat ze geen coronapatiënten meer kunnen opnemen. Daarmee was Limburg de eerste provincie die tegen haar grenzen aanliep. Sinds drie weken worden coronapatiënten weer verdeeld over alle ziekenhuizen in Nederland. Dat moet de druk op de ziekenhuizen verdelen en zo veel mogelijk voorkomen dat de zorg vastloopt. Sinds de spreiding is hervat, zijn 146 coronapatiënten overgebracht naar andere regio’s.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.