Geweld en vandalisme

Rutte woest na weekeinde vol rellen: ‘Nooit accepteren’

22 november 2021

Op verscheidene plaatsen in Nederland liep het dit weekeinde helemaal uit de hand met gewelddadige rellen. Demissionair premier Mark Rutte (VVD) heeft geen goed woord over voor de gebeurtenissen: ‘Ik zal nooit accepteren dat idioten puur geweld gebruiken.’

Bij het voetbalstadion in Leeuwarden, drongen hooligans het stadion binnen, staken zij vuurwerk af en was de politie in groten getale aanwezig. De situatie werd zelfs zo grimmig dat agenten hun dienstwapen moesten trekken toen tientallen jongeren hen achtervolgden.

In Limburg zijn zondagavond 21 november in Roermond en Stein in totaal vijf mensen aangehouden tijdens een noodverordening, vanwege het bezit van verdovende middelen, het niet tonen van een identiteitsbewijs en belediging, laat de politie weten. In beide gemeenten werd de politie een dag eerder bekogeld met zwaar vuurwerk. Naast deze gemeenten was de politie zondag ook zichtbaar en onzichtbaar in andere Limburgse plaatsen aanwezig.

Noodbevel Enschede

In het centrum van Enschede hingen groepen jongeren rond, daar waren naar aanleiding van een oproep op sociale media om te komen rellen. Het noodbevel ging om 20.30 uur in en gold tot maandagochtend 07.00 uur. Er werd zwaar vuurwerk afgestoken, er werd met stenen gegooid en op het Wilminkplein en er werd een scooter in brand gestoken.

In Groningen werden drie mensen aangehouden nadat een noodverordening in het centrum van kracht werd. De politie en Mobiele Eenheid hadden de handen vol aan het verdrijven van relschoppers die vernielingen aanrichtten en met vuurwerk gooiden. Eerder op de dag werd in Groningen geprotesteerd tegen de coronamaatregelen. Dat zou vreedzaam zijn verlopen, aldus RTV Noord. Daarna werd via online-kanalen opgeroepen om ’s avonds te rellen.

In Roosendaal werden vijftien mensen opgepakt. Ook daar gooiden jongeren vuurwerk, ging een auto in vlammen op en moest een wijk worden afgesloten om groepen relschoppers te scheiden. Bij een basisschool ontstond brand, waarschijnlijk door een vuurwerkbom.

In Tilburg greep de politie in toen hongeren bij elkaar kwamen in een park en vuurwerk afstaken. Ook zijn prullenbakken vernield. Op het moment dat meer politieauto’s op het vuurwerk afkwamen, verspreidden de jongeren zich de wijk in.

Reacties uit de politiek

De rellen van de afgelopen dagen waren volgens demissionair premier Rutte ‘puur geweld onder het mom van demonstreren’. Hij zei dat politie en justitie er alles aan zullen doen om diegenen die erachter zitten ter verantwoording te roepen.

Rutte realiseert zich dat er ‘in de samenleving veel spanningen zijn omdat ze al zo lang te maken hebben met alle ellende van corona’. Hij zei het recht op demonstraties altijd te zullen verdedigen, maar ‘ik zal nooit accepteren dat idioten puur geweld gebruiken’ tegen politie en ambulancemedewerkers ‘onder het mom van we zijn ontevreden’.

Volgens demissionair minister van Justitie en Veiligheid Ferd Grapperhaus (CDA) worden de ‘demonstraties worden gebruikt als dekmantel om extreem geweld te prediken’. Dat zei hij zondag bij WNL. Volgens de demissionair justitieminister is het ‘een hele kleine groep die zich buiten de democratie begeeft. Wat mij betreft heb je dan nul recht op quasi demonstratierecht bij het plegen van geweld op deze schaal’.

PVV-leider Geert Wilders keurt het geweld af, maar wil wel dat de demissionaire regering het veld ruimt. Hij pleitte zondag voor nieuwe verkiezingen.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

‘Opnieuw een nacht van onrust, met vernieling tot gevolg,’ twitterde D66-leider Sigrid Kaag zondag. ‘Ongeoorloofd en ongerechtvaardigd. Mijn waardering gaat uit naar de politiemensen en hulpverleners die ons veilig houden, ook in deze moeilijke omstandigheden.’

Volt-Kamerlid Nilüfer Gündoğan reageerde zondag woedend op een twitteraar die in de onrust een complot ziet.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

PVV-Kamerlid Harm Beertema reageert op een video waarin – op het oog allochtone – jongeren een berg fietsen in de brand steken op een kruispunt in Den Haag. ‘Protest tegen stagediscriminatie groot succes volgens DENK,’ twittert hij sarcastisch.

‘Feestjes om expres besmet te worden met corona,’ twittert Kamerlid Liane den Haan (fractie Den Haan). ‘Rellen, vuurwerk gooien naar de politie. En ondertussen dreigt code zwart. Mensen met kanker of hartproblemen kunnen niet meer worden geholpen.’ Volgens Den Haan is een tv-toespraak nodig van de minister-president en hard ingrijpen. ‘Een lockdown is onafwendbaar.’ 

DENK-Kamerlid Tunahan Kuzu heeft geen goed woord over voor de rellen.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.