Coronavirus

Nederland vaccineert opnieuw traag, derde prik gaat in buurlanden sneller

09 november 2021Leestijd: 4 minuten

Vorige week maakte het kabinet bekend dat zestigplussers vanaf begin december een zogeheten booster-vaccin krijgen. Zorginstellingen willen dat het kabinet meer haast maakt. In buurlanden kregen al miljoenen mensen een derde prik.

Code zwart in Limburg

De Limburgse ziekenhuizen hebben dinsdag gezamenlijk een noodkreet gericht aan demissionair minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid. ‘Dit kan zo niet langer,’ schrijven ze. ‘Limburg stevent af op een zorginfarct.’ Ze vragen de minister om aanvullende maatregelen en om ‘per direct te beginnen met de zogenaamde “boosterprik” voor de meest kwetsbare patiënten en alle zorgverleners in Nederland om de druk op de zorg te verminderen’.

 

Het Roermondse Laurentius Ziekenhuis, Maastricht UMC+, SJG Weert, VieCuri Medisch Centrum in Venlo en Zuyderland Medisch Centrum in Heerlen en Sittard kunnen geen coronapatiënten meer opnemen. Daarmee is Limburg de eerste regio die tegen grenzen aan zit, aldus de ziekenhuizen. ‘We stevenen rechtstreeks af op een zorginfarct en het hele systeem loopt vast. Dat betekent feitelijk een code zwart op lokaal niveau. We zijn ervan overtuigd dat andere delen van Nederland binnenkort zullen volgen.’

Het demissionaire kabinet wachtte lang op een advies van de Gezondheidsraad over de derde prik voor ouderen. De raad adviseerde eerder al wel om mensen met een ‘ernstig gecompromitteerd immuunsysteem’ een derde vaccin te geven. Dat gebeurt sinds begin oktober.

Gezondheidsraad gaf vorige week pas helderheid over derde prik

Over een derde prik voor ouderen kwam vorige week dinsdag pas helderheid. De Gezondheidsraad adviseerde een booster voor mensen van zestig jaar en ouder en bewoners van zorginstellingen. Dat derde vaccin kan de bescherming tegen een ernstig ziekteverloop en ziekenhuisopname verhogen. Het Europees Geneesmiddelenbureau heeft de vaccins van Pfizer/BioNTech en Moderna goedgekeurd als booster.

Tijdens de persconferentie van 2 november kondigde demissionair minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge (CDA) aan dat begin december de derde prik kan worden gehaald. Tachtigplussers en het zorgpersoneel krijgen dan als eerste een uitnodiging. Zestigplussers zijn pas in januari aan de beurt.

Tijdens die persconferentie zei De Jonge dat december ruim op tijd is voor de derde prik: ‘Als wij in december al beginnen, zou ik willen zeggen, dan ben je dus het moment voor dat je daadwerkelijk die afnemende immuniteit ziet, zelfs onder de oudste ouderen.’

De Jonge gaat kijken of booster sneller kan

Vertegenwoordigers van zorginstellingen zijn het daar niet mee eens en willen dat De Jonge meer haast maakt. Brancheorganisaties SPOT en ActiZ gaven in televisieprogramma Nieuwsuur aan dat bewoners en zorgpersoneel de prik sneller nodig hebben. In verpleeghuizen neemt het aantal coronabesmettingen toe. Tegen Nieuwsuur zegt ActiZ-vicevoorzitter Ronald Schmidt dat mensen weer op hun kamer in quarantaine moeten blijven: ‘Dat is heel erg moeilijk voor deze mensen en doet veel verdriet.’

In reactie op de klachten uit de zorginstellingen beloofde De Jonge te onderzoeken of de derde prikken sneller kunnen worden gegeven. Volgens De Jonge vergt dat een hoop organisatorisch werk.

Nederland loopt opnieuw achter

Met de geplande start in december van de derde prikken loopt Nederland opnieuw achter tal van andere landen aan. Israël begon er in de zomer al mee, de Verenigde Staten volgden in september. Daar kregen ook mensen die zijn ingeënt met het Janssen-vaccin het advies om een booster te halen, ongeacht hun leeftijd.

Bij de start van de vaccinatiecampagne begin dit jaar was Nederland ook al een van de laatste Europese landen. Pas op 6 januari werd de eerste persoon gevaccineerd, weken later dan andere landen.

Nu zijn Europese landen al maanden bezig met de boosters. Eind september begon het Verenigd Koninkrijk. Daar zijn sinds deze week al tien miljoen derde prikken gezet. In Duitsland zijn het er bijna drie miljoen, net als in Frankrijk, dat als eerste Europese land op 13 september aan de booster-campagne begon.

 

Coronarecords binnenkort gebroken

 

In sneltreinvaart gaat het aantal nieuwe coronagevallen verder omhoog. In de afgelopen week zijn waarschijnlijk zo’n 75.000 mensen positief getest. Sinds het begin van de epidemie is er maar één week geweest met nog meer positieve tests, in december vorig jaar. Dat record zou volgende week kunnen sneuvelen.

 

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) meldt elke dinsdag hoeveel mensen in de week ervoor positief zijn getest. Vorige week meldde het instituut dat er in de zeven dagen ervoor 53.979 positieve tests waren geregistreerd.

 

In de zes dagen erna kwamen al meer dan 65.000 besmettingen aan het licht. De afgelopen vijf dagen waren er telkens meer dan 10.000 nieuwe gevallen. Ter vergelijking: begin oktober, ongeveer een maand geleden, waren er zo’n 10.000 gevallen per week.

 

Op dinsdag of in de komende dagen kan een ander record sneuvelen: het hoogste aantal positieve tests in één etmaal. Op 20 december vorig jaar registreerde het RIVM 12.997 nieuwe gevallen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.