Geert Corstens

Hoge Raad maakte excuses aan minister Grapperhaus

19 november 2021Leestijd: 2 minuten

De Hoge Raad heeft zich geëxcuseerd bij minister Ferdinand Grapperhaus voor uitlatingen van zijn oud-president Geert Corstens. Dit schrijft opinieblad EW deze week in een artikel over de geloofwaardigheid van de Hoge Raad.

Corstens deed de uitspraken in het televisieprogramma Buitenhof van 6 september 2020. De voormalige president van de Hoge Raad en daarmee lange tijd ’s lands belangrijkste rechter, gebruikte zijn zendtijd om Ferdinand Grapperhaus (CDA) in een persoonlijke aanval de mantel uit te vegen.

Lees het hele verhaal van Arendo Joustra: Hoe blijft de Hoge Raad geloofwaardig?

De minister van Justitie en Veiligheid kreeg van Corstens te horen dat hij ‘de eer aan zichzelf’ had moeten houden en had moeten aftreden na zijn bruiloft, waarbij het corona- advies van het kabinet ogenschijnlijk was genegeerd. Impliciet kapittelde de voormalige president ook de Tweede Kamer, want die had blijkbaar verzuimd Grapperhaus weg te sturen toen die niet uit zichzelf opstapte.

Uitspraken Geert Corstens zorgden voor paniek bij Hoge Raad

Bij de Hoge Raad in Den Haag brak paniek uit. Corstens mocht dan al een tijdje weg zijn bij de Hoge Raad – hij nam eind 2014 afscheid – hij sprak met het gezag van ‘voormalig president van de Hoge Raad’ en werd door Buitenhof ook zo gepresenteerd. En rechters horen zich niet uit te spreken over het doen en laten van ministers en het parlement. En al helemaal niet over de minister van Justitie.

De kwestie lag extra gevoelig omdat er destijds een discussie gaande was over de bemoeienis van rechters met de politiek, naar aanleiding van de Urgenda-uitspraak van de Hoge Raad, eind december 2019, die inhield dat het kabinet meer moest doen om de klimaatdoelen te halen.

Hoge Raad zegt sorry tegen Ferdinand Grapperhaus

Publiekelijk afstand nemen van zijn voormalige president lag te ingewikkeld voor de Hoge Raad. Vandaar dat werd besloten Grapperhaus excuses aan te bieden. Al de dag na de uitzending stond Maarten Feteris, Corstens opvolger als president van de Hoge Raad, op de stoep bij het ministerie van Justitie en Veiligheid. Ruchtbaarheid werd er verder niet aan gegeven.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.