Premium Lock Formatie doorbreekt een niet zo fraai record

28 oktober 2021Leestijd: 4 minuten
De formerende partijen aan tafel op landgoed De Zwaluwenberg voor de voortgang van de formatiegesprekken. Foto: ANP.

De huidige formatie gaat de geschiedenisboeken in. Sinds vandaag, donderdag 28 oktober, is het met een duur van 225 dagen de langste formatie in de naoorlogse geschiedenis. Een einde is voorlopig nog niet inzicht. Volgens VVD-leider Mark Rutte zal er nog wekenlang worden vergaderd.

De huidige formatie doorbreekt het record van de formatie uit 2017. De formatie in 1977 van het kabinet-Van Agt I, 208 dagen, werd op 11 oktober al naar de derde plaats verdrongen.

De formerende partijen VVD, D66, CDA en ChristenUnie kunnen het record vieren op Landgoed De Zwaluwenberg in Hilversum. Daar proberen partijleiders Mark Rutte, Sigrid Kaag (D66), Wopke Hoekstra (CDA) en Gert Jan Segers (ChristenUnie) sinds woensdag 27 oktober nader tot elkaar te komen.

Inhoudelijke gesprekken op De Zwaluwenberg

Informateurs Johan Remkes (VVD) en Wouter Koolmees (D66) zeiden voorafgaand aan de gesprekken dat de partijen ook moeilijke onderwerpen gaan bespreken. Zo zal onder meer de stikstofcrisis op de agenda staan, net als klimaatverandering en de woningnood. Remkes verwacht ‘heel stevige inhoudelijke discussies’ te voeren. Hij wil op sommige terreinen ook knopen doorhakken.

Informateur Koolmees hoopt dat na de driedaagse vergadering het einde van de formatie in zicht komt. Rutte is daar sceptischer over. Volgende week vergaderen de partijen nog twee dagen in het Groningse provinciehuis om daar met mensen te spreken die grote last van de aardbevingen hebben. Rutte verwacht dat daarna ook nog discussies nodig zijn om tot een regeerakkoord te komen.

Hoe kwam het zover?

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog niet een account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw