Europese Unie

1 miljoen euro per dag boete voor Polen? Lachertje

28 oktober 2021

Het Europees Hof van Justitie in Luxemburg heeft Polen een dwangsom van 1 miljoen euro per dag opgelegd, zolang het land weigert om de tuchtkamer voor rechters te ontbinden. Een schijntje, waar de Polen binnenkamers om zullen grinniken.

De Poolse tuchtkamer die rechters ‘disciplineert’ was al sinds juli niet toegestaan zolang het Europese Hof geen definitief vonnis had geveld over dit instituut. Nu is dus besloten om de Polen te straffen met een dwangsom van 1 miljoen. Het is de hoogste boete die het Europese Hof ooit oplegde.

Lees ook dit artikel

Polen: principes of poen?

De EU-rechters zeggen dat deze stap noodzakelijk is ‘om ernstige en onherstelbare schade aan de rechtsorde van de Europese Unie en aan de waarden waarop die Unie is gegrondvest, in het bijzonder die van de rechtsstaat, te voorkomen’.

Sinds 7 oktober is het ‘bal’ in EU

De regerende Recht en Rechtvaardigheid-partij (PiS) heeft sinds 2015 haar greep op rechtbanken en de benoeming van rechters uitgebreid. Volgens PiS vormen de rechters een ‘kaste’ die zich onttrekt aan democratische controle. De tuchtkamer, die in 2018 is opgericht, mag rechters schorsen als zij protesteren tegen de omvorming van de rechterlijke macht.

Het Poolse Constitutionele Hof bepaalde op 7 oktober dat de Poolse regering het EU-Hof mag negeren. Premier Mateusz Morawiecki had het eigen Hof om een oordeel gevraagd. Sindsdien is het ‘bal’ in de Europese Unie, getuige de speech van Morawiecki in het Europees Parlement en de ‘serene’ discussie van de 27 regeringsleiders tijdens de Europese Raad vorige week.

Er kan heus wel een miljoentje per dag af voor Polen

Het is niet de eerste boete voor Polen. Op 20 september was Warschau al gesommeerd om een half miljoen euro te betalen voor elke dag dat de bruinkoolmijn van Turów openblijft. Warschau weigert te betalen.

Polen is nog netto-ontvanger van EU-gelden. Per jaar krijgt het land 12 miljard euro uit Brussel. Dat is bijna 34 miljoen per dag. Daar kan heus wel een miljoentje per dag af. Al zijn de koppige Polen wel erg gevoelig voor geld. De kans is dus groot dat Warschau ook deze boete naast zich neerlegt.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.