Partijcongres Premium Corner

Wopke Hoekstra heeft zijn CDA weer in de hand

12 september 2021Leestijd: 5 minuten

In het CDA is de storm gaan liggen. Partijleider Wopke Hoekstra heeft de zaak weer in de hand en daarmee is een mogelijke barrière in de kabinetsformatie opgeruimd. Kritische partijleden mochten op het extra partijcongres in Den Bosch stoom afblazen. Vervolgens stemden ze met een bijna Noord-Koreaanse meerderheid voor een serie congresuitspraken met de strekking ‘eensgezind voorwaarts’. Eric Vrijsen over het Hoekstra-herstel en zijn buiging naar de linkervleugel.

Twee opstandige resoluties – over het leenstelsel en het D66-voorstel ‘voltooid leven’ – werden tegen de zin van Hoekstra aangenomen, maar na afloop werden ze door hemzelf gedemonteerd. Geen struikelblokken, geen breekpunten.

De afgelopen zomermaanden dreigde het CDA te bezwijken onder de interne meningsverschillen. Frustraties over de verloren verkiezingen vermengden zich met onmin over Hoekstra, die in het kabinet had gezegd het populaire Kamerlid Pieter Omtzigt te willen ‘sensibiliseren’. Omtzigt vertrok met slaande deuren. Het partijbestuur trad af. Het einde van de ooit zo degelijke bestuurderspartij leek in zicht.

CDA heeft moeite met de omschakeling

Kiezers zijn tegenwoordig gefocust op de Tweede Kamer. Of politici in het bestuur van het land opkomen voor hun belangen, lijkt niet meer van belang. Het gaat erom of de Kamerleden precies vertolken wat hun kiezers graag horen. Alle middenpartijen moeten de omschakeling maken en vooral het CDA heeft moeite zich aan te passen.

Meer van Eric Vrijsen over dit onderwerp: Met Omtzigt uit de weg moet Hoekstra CDA weer opknappenHoekstra

Ingewijden vreesden deze zomer dat Wopke Hoekstra de club in de steek zou laten voor een mooi aanbod uit het bedrijfsleven.  Maar hij hield vol, bedwong de aanvechting om met zijn uitgedunde fractie oppositie te gaan voeren en lanceerde het CDA tijdens de congrestoespraak van zaterdag weer in de oude rol:  ‘Verantwoordelijkheid dragen’.

In de weken voor het partijcongres circuleerden teksten van resoluties van Omtzigt-aanhangers om Hoekstra mores te leren. Die teksten werden stilletjes ingetrokken, al bleef de situatie in de partij zuur en licht ontvlambaar.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.