Profiel Premium Corner

Surinaamse president Santokhi bezoekt Nederland: wie is de sheriff van Suriname?

02 september 2021Leestijd: 6 minuten

Al veertig jaar staat Chan Santokhi tegenover Desi Bouterse, eerst als politiebaas en sinds een jaar als president. ‘Een keiharde werker.’ De Surinaamse president is deze week met een deel van zijn kabinet in Nederland. Vandaag, woensdag 8 september, ontmoet hij onder anderen demissionair premier Rutte en een afvaardiging van Kamerleden. Wie is Santokhi?

De ‘sheriff’ is terug, maar nu met een deftige hoed op. Bijna veertig jaar nadat Chan Santokhi (62) als net afgestudeerd politieofficier naar zijn geboorteland Suriname vertrok, komt hij volgende week als president van Suriname voor een werkbezoek naar Nederland. In Den Haag spreekt hij met leden van de Eerste en Tweede Kamer.

Chan Santokhi

1959 Geboren in Lelydorp (Suriname)

1978-1982 Nederlandse Politie­academie in Apeldoorn

1982-2005 Surinaamse politie

1989-1991 Hoofd landelijke recherche

1991-2005 Hoofd justitiële dienst

2005-2010 Minister van Justitie en ­Politie

2010-2020 Lid parlement voor de VHP

2020-heden President van Suriname

Sinds zijn aantreden op 16 juli 2020 heeft Santokhi een zwaar jaar achter de rug. Hij beloofde zijn land te verlossen van het ‘Bouterse-virus’. Van zijn voorganger Desi Bouterse erfde hij een lege staatskas en immense schulden. Daar kwam de corona-pandemie nog eens bij.

In zijn inaugurele rede zei hij: ‘Geef mij vertrouwen en ik geef u een prachtig Suriname terug.’ Na een ‘urgentie-fase’ van een jaar voorspelde hij twee jaar stabilisatie en daarna groei. De overheid bezuinigde op subsidies voor brandstof en elektriciteit, en liet de wisselkoers van de Surinaamse dollar los. De prijzen stegen snel. In 2020 was de inflatie 61 procent, dit jaar al 53 procent. Het volk pinaart (lijdt), stakingen dreigen.

Jongste uit een gezin van negen kinderen

Chan Santokhi is op 3 februari 1959 geboren in Lelydorp in een Hindoestaans gezin als jongste van negen kinderen. Moeder verkocht kippen en eenden op de markt, vader was landarbeider en havenwerker. Drie jaar na de onafhankelijkheid op 25 november 1975 vroeg Santokhi een beurs om in Nederland econometrie te studeren, maar daar zat zijn land niet op te wachten. Het werd de politieacademie in Apeldoorn.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.