Coronavirus

Burgerlijke ongehoorzaamheid: horecaondernemers hebben geen zin in naleving regels

16 september 2021Leestijd: 4 minuten

Vanaf 25 september is een coronapas verplicht in de horeca en de kunst- en cultuursector en bij sportwedstrijden. In ruil daarvoor wordt de anderhalvemeter-regel afgeschaft. Steeds meer politici, bestuurders en ondernemers geven aan dat zij niet in de nieuwe regels willen meegaan.

Volgens de nieuwe regels is de coronapas nodig bij een bezoek aan de bioscoop, een restaurant en in de sportkantine. Uitzondering zijn zogeheten doorstroomlocaties, zoals musea en bibliotheken.

De pas is een bewijs van vaccinatie, recent herstel van COVID-19 of een negatieve coronatest. De coronapas wordt verplicht voor iedereen vanaf dertien jaar.

Ook discotheken en nachtclubs mogen weer open, zij het, net als de rest van de horeca, tot middernacht. Ook hier moeten bezoekers een coronapas tonen.

Horeca heeft er geen zin in

Maar de handhaving van de maatregelen wordt een obstakel. Veel ondernemers hebben daar helemaal geen zin in. Zo hebben bijna alle horecaondernemers in Volendam al aangegeven dat zij niet gaan controleren of iemand een coronapas op zak heeft.
Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.
Ook een restaurant in Utrecht heeft laten weten dat het niet meewerkt. ‘WAKU WAKU staat voor vrijheid, inclusiviteit, diversiteit, liefde en verbinding,’ schrijft de bedrijfsleiding op Instagram. ‘De aangekondigde coronapas staat haaks op deze kernwaarden en het feit dat de overheid de horeca gebruikt om de vaccinatiegraad te verhogen, is onethisch en verkeerd. Wij gaan hier dan ook NIET aan meewerken want bij ons (was en) is iedereen welkom ongeacht afkomst, geloofsovertuiging, seksuele geaardheid of medische status.’⠀⠀
⠀⠀

Politici ook niet enthousiast⠀⠀⠀⠀⠀

Gemeenten krijgen geld om extra toezichthouders te kunnen aannemen voor de handhaving. Maar dat heeft volgens voorzitter van het Veiligheidsberaad Hubert Bruls weinig nut. ‘Al stellen ze een miljard euro beschikbaar, dan nog zullen we er niet in slagen het gewenste aantal nieuwe handhavers in dienst te nemen. Je hebt mensen nodig die goed opgeleid zijn, en die moet je vinden op een krappe arbeidsmarkt,’ zegt Bruls in De Telegraaf .

Lees ook het commentaar van Bram Hahn: De voor- en nadelen van het coronatoegangsbewijs

Handhavers zullen volgens Bruls niet voortdurend controleren bij schouwburgen en theaters en in de horeca. ‘Er zal vooral worden gelet op excessen, en niet bij iedere individuele bezoeker zal worden gekeken of hij of zij een coronapas heeft.’

Bruls vergelijkt de situatie met de anderhalvemeter-regel. Er wordt ook niet overal gekeken of mensen die wel naleven. ‘Het heeft niet onze prioriteit, het is op een gegeven moment ook aan de samenleving zelf om zich aan de regels te houden.’

Amsterdam stribbelt tegen

De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema (GroenLinks) heeft al aangegeven dat ze niet gaat handhaven op de naleving van de nieuwe coronaregels. Het ontbreekt volgens haar aan voldoende mankracht. De stad zal alleen optreden bij excessen, zei Halsema woensdag tijdens een raadsvergadering. Hangen na sluitingstijd ‘honderden mensen’ in een café, dan ziet ze reden om in te grijpen.

Dinsdag sprak de burgemeester ook haar bezorgdheid uit over de sluitingstijd voor nachthoreca. ‘De maatregel kan de geloofwaardigheid van de coronapas aantasten. Waarom zou het systeem om alleen gevaccineerde of geteste mensen binnen te laten om half twaalf ’s avonds wel werken, maar om half een ’s nachts niet?’

In het bijzonder jongeren, bij wie de vaccinatiegraad laag ligt, moeten volgens Halsema op allerlei manieren worden verleid om zich alsnog te laten vaccineren.

Baudet mordicus tegen

FVD-voorman Thierry Baudet is fel tegen de invoering van de coronapas. Donderdagochtend bespeurde ook hij naar eigen zeggen onwil bij lokale ondernemers.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Baudet twitterde dinsdag al dat hij alleen nog op plekken komt waar een ‘groene sticker’ op de deur is geplakt.

Uitzondering terras

Voor wie zich niet wil laten vaccineren of laten testen, biedt het terras misschien toch uitkomst. Bij het debat over het coronavirus donderdag lieten VVD, D66, CDA en PvdA weten dat zij tegen vertoon van de coronapas op het terras zijn. Buiten verspreidt het virus zich immers minder snel dan binnen.

Volgens D66-Kamerlid Jan Paternotte leidt de maatregel tot verwarring. ‘Je krijgt de discussie waarom het niet hoeft in een park, maar wel op het terras.’ Ook PvdA-Kamerlid Attje Kuiken wil ervan af: ‘Ik stel voor dat we dat onderdeel eruit halen.’

Mogelijk dienen de partijen later een motie in om het QR-bewijs niet te laten gelden voor het terras.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.