Opvang Afghanen

VVD over rellende Harskampers: ‘Groep xenofobe amoebes’

25 augustus 2021Leestijd: 3 minuten

In het Veluwse dorp Harskamp waren dinsdagavond ongeregeldheden bij een protest tegen de komst van 800 Afghaanse vluchtelingen. Een groep van 250 jongeren stichtte brand en schreeuwde leuzen als ‘Eigen volk eerst!’. Politici reageerden woest.

Tegen tien uur in de avond liep de demonstratie gisteren uit de hand. De jongeren staken vuurwerk af, schreeuwden en draaide harde muziek. Later op de avond werd een auto in brand gestoken en gingen autobanden die op de weg waren gegooid in vlammen op. De jongeren hinderden vervolgens de brandweer bij het blussen.

De politie greep in en voerde charges uit om de jongeren terug te drijven. Daarbij maakte de politie gebruik van honden.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

De bewoners zijn bang voor hun veiligheid en voor overlast. Ook vinden ze 800 Afghanen op een bevolking van 3.500 inwoners veel te veel. ‘Dit past niet in onze cultuur,’ riep een aantal. ‘Waarom kan dit niet in Rotterdam?’ Anderen riepen ‘Geen jihad!’ en ‘Auschwitz open for Blacks’.

Na het ingrijpen van de politie was het om 23.00 uur weer rustig.

Eerste Afghanen zijn
al gearriveerd

De eerste door Nederland uit het land geëvacueerde Afghanen zijn inmiddels in Harskamp gearriveerd. In totaal zijn zo’n 1.100 Afghaanse evacués verdeeld over de Willem Lodewijk van Nassaukazerne in Zoutkamp, het Walaardt Sacré Kamp bij Huis ter Heide en de voormalige legerplaats Harskamp in Ede. Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) verwacht dat er nog meer noodopvanglocaties nodig zijn, omdat er 200 tot 400 vluchtelingen per dag zullen arriveren.

Dinsdag werd bekend dat ook in Nijmegen een opvang komt.

Reactie politici: harteloos

‘Dit is harteloos,’ twittert D66-leider Sigrid Kaag in reactie op de gebeurtenissen. ‘Als ik de beelden en de taal van de demonstratie bij Harskamp zie en beluister, word ik vooral gesterkt door het echte antwoord. De vele goede Nederlanders, jong en oud, die langskomen; die spulletjes brengen en belangstelling tonen voor hun Afghaanse medemens. Dat zijn Nederlandse waarden. Respect, medemenselijkheid en tolerantie. Wij zijn met velen. Dissonanten van uitsluiting en afstoting worden overstemd met generositeit, begrip en geduld.’

Demissionair minister van Defensie Ank Bijleveld (CDA) noemde het uit de hand gelopen protest woensdag ‘ernstig en verwerpelijk’. ‘Ik vind het verschrikkelijk, echt verschrikkelijk,’ zei Bijleveld. ‘Ik denk dat deze mensen eens echt naar de tv moeten kijken, naar wat er gebeurt in de wereld. Hoe blij we moeten zijn dat we vrij zijn en dat we kunnen doen wat we kunnen doen.’ De minister denkt dat ‘mensen zich niet het leed in de wereld realiseren’. ‘Als u in nood bent, wilt u ook opgevangen worden,’ houdt ze de betogers voor. ‘Ik hoop dat ze zich dat realiseren.’

In- en intrieste actie’

D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma verwijst naar een bericht van de NOS. Daarin staat dat het Rode Kruis de afgelopen dagen is overspoeld met gedoneerde voorwerpen voor de Afghaanse vluchtelingen.

CDA-Kamerlid Anne Kuik noemt het een ‘in- en intrieste actie’. ‘Vrezen voor je leven in je thuisland en dan dit er nog even overheen.’

VVD-Kamerlid Peter Valstar noemt de groep demonstranten een ‘stelletje klapharken’. ‘Deze Afghaanse vluchtelingen komen regelrecht uit een oorlogsgebied waar ze de afgelopen jaren Nederlandse militairen hebben geholpen, en een groep xenofobe amoebes verwelkomt ze met vuurwerk en “eigen volk eerst”.’

PVV-leider Geert Wilders denkt daar heel anders over.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

In een andere tweet prijst Wilders Oostenrijk. ‘Vang die Afghanen maar op in de regio maar niet bij ons, niet hier! Genoeg is genoeg. Nederland is vol.’

Bekijk hier het verslag van het protest door PowNed:

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.