Asielzoekers

Nederland breidt opvangcapaciteit voor Afghanen uit

23 augustus 2021Leestijd: 4 minuten

Afgelopen weekeinde arriveerden de eerste Afghaanse vluchtelingen in Nederland. In het Utrechtse Zeist wordt een tweede opvanglocatie ingericht. In België waarschuwt de politie voor de komst van fundamentalisten.

Vrijdag kwamen de eerste uit Kabul geëvacueerde Afghanen aan in het COA-noodcentrum bij de kazerne in het Groningse Zoutkamp. Zij zaten in het NAVO-toestel met in totaal 180 evacués dat vrijdagmiddag landde op Schiphol. Niet alle inzittenden hadden Nederland als eindbestemming. Volgens het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) zijn vrijdagavond 28 Afghanen aangekomen bij de noodopvang, voornamelijk gezinnen.

Vrouwen terug in het duister: de vele verliezers in Afghanistan

In Zoutkamp is ruimte voor 540 personen. Sinds zondagavond zijn alle bedden daar bezet, aldus de opvangorganisatie.

Tweede plek ingericht

Het COA meldde maandag dat er een tweede opvanglocatie komt in het Utrechtse Zeist. Defensie heeft de plek beschikbaar gesteld nadat het COA om een tweede opvangplek had gevraagd. Vanaf maandag worden hier nieuwe evacués opgevangen.

De evacuatie loopt intussen gestaag door. Volgens de planning gaat er drie keer per dag een vlucht met een C-130 transporttoestel van Kabul naar een veilig land in de regio, waarna de evacués in een groter toestel naar Nederland reizen.

Maandagochtend landde een chartervlucht met 129 evacués uit Afghanistan op Schiphol. Achttien inzittenden van het toestel, dat vertrok vanaf de luchthaven van de Georgische hoofdstad Tbilisi, hebben een Nederlands paspoort.

Onduidelijk is welke nationaliteit de andere passagiers hebben. Ook is niet bekend of onder hen mensen zijn met Nederland als eindbestemming, zegt een woordvoerder van het ministerie. Maandagmiddag rond 16.00 uur wordt een volgende vlucht met evacués in Amsterdam verwacht. Die is vertrokken uit Islamabad, de hoofdstad van Pakistan.

Nog 700 te gaan

Minister van Buitenlandse Zaken Sigrid Kaag (D66) gaf afgelopen vrijdag aan dat er toen nog 700 mensen met een Nederlands paspoort in Afghanistan waren. Het gaat volgens Kaag veelal om ‘mensen die op familiebezoek blijken te zijn gegaan’, ondanks het ‘duidelijke reisadvies’ dat gold voor Afghanistan.

Deze groep staat los van de Afghanen die voor Nederland hebben gewerkt. Om hoeveel evacués het in deze categorie gaat, is niet bekend.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken wil tegenover EW geen uitspraken doen over hoeveel Afghanen voor Nederland hebben gewerkt tijdens de missie. ‘Die informatie is een kwartier later achterhaald, daar is geen zicht op,’ zegt een woordvoerder. Ze bevestigt dat tot nu toe ruim 500 mensen zijn geëvacueerd, maar het is niet duidelijk wie van hen een Nederlands paspoort heeft en wie niet.

Donderdag bij NPO Radio 1 zei Martijn van der Linden van Vluchtelingenwerk Nederland dat op dat moment 111 tolken in Nederland waren, 60 wachten nog op evacuatie.

Zorgen in België

Bij de zuiderburen heerst de angst dat tussen de Afghaanse vluchtelingen die de komende tijd naar het land komen, mensensmokkelaars, extremisten, ronselaars en gewelddadige individuen zullen zitten. Dat blijkt volgens de Vlaamse krant Het Nieuwsblad uit een interne mail aan de politiediensten.

De Belgische minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) deelt die angst, schrijft de krant. De politie zou een dringende mail hebben rondgestuurd, met de mededeling dat zij snel zicht wil krijgen op wat de ‘komende aanzienlijke migratiegolf’ met zich zal brengen. De mail is in het bijzonder gericht aan de diensten die toezicht houden op de asielzoekerscentra. De politiediensten worden opgeroepen om ‘alle feiten van religieuze rekrutering, extreem geweld en mensensmokkel’ te melden op een centraal mailadres.

Volgens Het Nieuwsblad valt uit de mail ook op te maken dat een deel van de Afghanen die nu al in de asielcentra zitten, geen goede reputatie heeft. ‘Sommige van deze jonge Afghanen gedragen zich bijzonder gewelddadig. Er bestaan groepen, op TikTok, waarvan de inhoud aanzet tot geweld. Het verontrustende is dat sommige personen aan islamitisch religieuze rekrutering doen en beweren aanhangers te zijn van een strenge islam waarvan ze dromen dat die in België wordt ingevoerd.’

Een politiebron zegt dat de asielcentra het ‘overzichtelijke deel van een veel groter probleem zijn. De mensen in asielcentra, die zijn onder controle. Maar de rest die her en der of op straat verblijft, over hen weten we amper iets. En dat is niet geruststellend.

Oostenrijk neemt geen extra vluchtelingen op

De Oostenrijkse bondskanselier Sebastian Kurz heeft zondag gezegd dat hij niet bereid is extra Afghaanse vluchtelingen op te vangen in zijn land. ‘Ik ben niet van mening dat we nog meer mensen moeten opvangen in Oostenrijk, wel integendeel,’ zegt hij zondag in een televisie-interview. Oostenrijk heeft met meer dan 40.000 Afghanen nu al de op één na grootste Afghaanse gemeenschap in de Europese Unie, in verhouding tot het totaal aantal inwoners.

Verschillende Europese landen, waaronder Duitsland, hebben al laten weten vluchtelingen te willen opvangen. Oostenrijk is daar echter niet toe bereid, zei bondskanselier Sebastian Kurz zondag in een interview aan tv-zender PULS 4. ‘Dat zal niet gebeuren onder mijn verantwoordelijkheid.’ Kurz heeft het onder meer over problemen met integratie van Afghanen in de Oostenrijkse samenleving. ‘Mensen opvangen die niet geïntegreerd kunnen worden is een gigantisch probleem voor ons land.’

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.