Reizen

Vakantieplannen? Houd rekening met alle coronaregels

02 juli 2021

Door de vele coronaregels is het plannen van een vakantie dit jaar een stuk ingewikkelder dan voorheen. Het helpt niet mee dat achter de schermen het nodige misgaat met vaccinatie- en testbewijzen. Wat zijn de regels en welke problemen zijn er? Vier vragen en antwoorden.

1.Hoe werken het vaccinatiebewijs en het testbewijs?

 Sinds 1 juli kunnen reizigers binnen de Europese Unie (EU) op pad met een speciale QR-code op de smartphone. In de app CoronaCheck uploadt de gebruiker een vaccinatiebewijs, een negatieve coronatest of een bewijs dat hij is hersteld van een besmetting met het coronavirus. In theorie moet dit het reizen veiliger en makkelijker maken. Een quarantaine bij aankomst op de plaats van bestemming is dan niet meer nodig. Na inloggen met de persoonlijke DigiD is via de app CoronaCheck toegang te krijgen tot het vaccinatiebewijs. Een negatief testbewijs is te verkrijgen via commerciële testafnemers of bij speciale locaties van de GGD. Mits de test natuurlijk negatief is. In juli en augustus zijn testen gratis voor vakantiegangers.

En weer de lucht in: let hierop als u gaat vliegen

2. Wat gaat er mis?

Niet iedereen staat in de centrale administratie van het RIVM. Een vaccinatiebewijs uploaden in de app CoronaCheck is daardoor niet altijd mogelijk. Dat is vaak het geval bij degenen die door de huisarts zijn geprikt. Ook zijn er problemen met testbewijzen. Niet alle commerciële testaanbieders zijn aangesloten op de website testenvoorjereis.nl. Door de grote vraag naar een gratis test is er daardoor niet altijd een teststraat in de buurt beschikbaar.

Reizigers konden op dag van invoering hun EU-reiscertificaat in de app CoronaCheck nog niet gebruiken, zo bleek op Schiphol. Luchtvaartmaatschappijen Transavia en TUI hadden de applicatie om coronabewijzen te scannen nog niet van de overheid ontvangen. Reizigers konden bij het inchecken als alternatief een papieren coronabewijs laten zien. Douaniers in de Europese Unie zijn wel in staat de QR-code te scannen.

Demissionair minister van Infrastructuur Cora van Nieuwenhuizen (VVD) erkent dat het systeem niet optimaal werkt. Het oplossen van de ‘kinderziektes’ gaat volgens Van Nieuwenhuizen ‘gelukkig wel de goede kant op’.

3.Waar kan ik veilig op reis?

De afgelopen dagen sprongen steeds meer landen van oranje op geel. Dat betekent dat het ministerie van Buitenlandse Zaken niet langer afraadt om daar vakantie te gaan vieren. Deze week zijn Zweden, Denemarken, Letland, het Brussels Hoofdstedelijk Gewest in België en de Griekse hoofdstad Athene aan de lijst van gele gebieden toegevoegd.

In andere landen gaat het juist weer de verkeerde kant op. Daar gooit de besmettelijkere Delta-variant van het coronavirus roet in het eten. Spanje is daarom nog steeds oranje en hetzelfde geldt voor de regio rond de Portugese hoofdstad Lissabon. Wanneer de besmettingen in andere landen plots toenemen en Nederlanders het virus mee terug naar huis nemen, is het mogelijk dat meer landen weer op oranje springen.

4.Hoe verschillen de regels?

De afzonderlijke maatregelen zorgen voor verwarring. Voor het EU-reiscertificaat is in het ene land één prik voldoende, terwijl andere landen willen dat reizigers twee prikken hebben gehad (met uitzondering van het Janssen-vaccin). Ook de regels voor testbewijzen verschillen. Om Frankrijk binnen te komen, is een sneltest (antigeentest) voldoende. In Italië moet dat een PCR-test zijn. Buiten de EU geldt in sommige landen ook nog een quarantaineplicht, in Thailand bijvoorbeeld ook voor wie is gevaccineerd.

Het lijkt erop dat het toeristen weerhoudt om op reis te gaan. Slechts 40 procent van de Nederlanders heeft in het afgelopen jaar een buitenlandse reis geboekt, zeggen reisorganisaties. Dat was in 2019 nog 65 procent.

In de meeste gevallen gelden dezelfde regels voor wie reist per auto, vliegtuig of trein. Hoewel de kans op controle voor de automobilist een stuk kleiner is, blijft een coronabewijs in het buitenland verplicht.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.