Rechtspraak

Proces over moord op Derk Wiersum is begonnen na nieuwe aanval op rechtsstaat

12 juli 2021

De inhoudelijke behandeling van de rechtszaak tegen de verdachten van de moord op advocaat Derk Wiersum is begonnen. Wiersum stond kroongetuige Nabil B. bij in het Marengo-proces. De inhoudelijke behandeling begint na een week waarin Nederland werd opgeschrikt door de aanslag op Peter R. de Vries. Vier vragen en antwoorden over de rechtszaak.

1. Wie zitten in het beklaagdenbankje voor de moord op Wiersum?

Op woensdag 18 september 2019 werd advocaat Derk Wiersum doodgeschoten voor zijn huis in de wijk Amsterdam-Buitenveldert. De vader van twee kinderen overleed voor de ogen van zijn vrouw. De schutter rende weg. Negen dagen later werd een eerste verdachte opgepakt: Giërmo B. stond op luchthaven Schiphol op het punt naar Suriname af te reizen. In januari 2020 werd Moreno B. opgepakt. De rechtszaak draait om deze twee verdachten, naar de rol van een derde verdachte loopt nog een onderzoek.

De verdachten zeggen niks met de moord op Wiersum te maken te hebben. Tijdens een pro-formazitting begin 2020 ontkende Giërmo B. alle betrokkenheid. B. zei zelf vader te zijn en de ‘vreselijke moord’ op de advocaat niet te hebben gepleegd.

2. Wat is de rol van de derde verdachte?

Ook een derde verdachte, Anouar T., is opgepakt na de moord op de advocaat. Hij zou betrokken zijn bij de organisatie van de moord en onder meer auto’s voor de twee mogelijke handlangers hebben geregeld. T. staat niet in het beklaagdenbankje, het onderzoek naar zijn rol loopt nog. In afwachting daarvan is hij vrijgelaten.

Anouar T. is een jongere neef van Ridouan Taghi, hoofdverdachte in het Marengo-proces. Taghi wordt verdacht van leidinggeven aan een criminele organisatie en betrokkenheid bij verscheidene ernstige geweldsdelicten, zoals moord.

3. Speelt de aanslag op misdaadjournalist Peter R. de Vries een rol tijdens het proces?

Tijdens het proces tegen de B.’s speelt de aanslag op Peter R. de Vries geen directe rol. Maar de overeenkomsten met de moord op Wiersum zijn duidelijk. Zo klonken na de aanslag op De Vries soortgelijke woorden als na de moord op Wiersum.

Die moord schokte Nederland. Wiersum stond kroongetuige Nabil B. bij in het Marengo-proces tegen Ridouan Taghi. Nabil B. heeft tegenover het Openbaar Ministerie belastende verklaringen over Taghi afgelegd. Het was de 9/11 van de Nederlandse rechtsstaat, aldus minister van Justitie en Veiligheid Ferd Grapperhaus (CDA) over de moord. Tegen EW zei Grapperhaus dat Nederland zich moet verzetten tegen de drugscriminelen: ‘Deze moord was voor mij het bewijs dat drugscriminelen de rechtsstaat omver aan het trekken zijn. Daar moeten we ons met man en macht tegen verzetten.’

Momenteel ligt De Vries in het ziekenhuis. Hij was de vertrouwenspersoon van kroongetuige Nabil B. De politie onderzoekt nadrukkelijk of de kogels die De Vries troffen, zijn afgevuurd uit naam van Taghi. Tot nu toe ontbreekt daarvoor bewijs. De advocaat van Taghi, Inez Weski, vond de verdachtmakingen onterecht en ‘zonder enige objectieve onderbouwing’.

4. Hoe gaat het proces verder?

De rechtszaak begon maandagochtend 12 juli met enige vertraging. De advocaten van de verdachten wilden uitstel van de zaak. Zij willen kroongetuige Nabil B. en een andere persoon verhoren. Volgens het Openbaar Ministerie is dat niet nodig. De rechtbank moest zich na het verzoek beraden, maar besloot door te gaan.

Maandag en dinsdag wordt de zaak inhoudelijk behandeld. De rechtbank stelt dan onder meer vragen aan de twee verdachten. Op woensdag kunnen de nabestaanden van Derk Wiersum spreken en maakt de officier van justitie de strafeis bekend. Volgende week gaat de zaak verder en spreken de advocaten van de twee verdachten. Het is nog niet bekend wanneer de rechtbank een uitspraak doet.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.