Coronavirus

Quarantaineplicht van kracht: dit zijn de regels

01 juni 2021

Na een heerlijke zonvakantie volgt bij thuiskomst – in sommige gevallen – de quarantaine. Sinds dinsdag 1 juni is het in quarantaine gaan zelfs verplicht. De Eerste Kamer stemde onlangs in met het wetsvoorstel daartoe. Vier vragen en antwoorden.

1. Wanneer geldt de quarantaineplicht?

De quarantaineplicht geldt na een reis uit een zogenoemd zeerhoogrisicogebied, waar u minimaal 12 uur bent geweest. Het maakt daarbij niet uit of de reis per vliegtuig, trein, bus of auto is geweest. De hoogrisicogebieden hebben dezelfde kleurcode (oranje) als de zeerhoogrisicogebieden. Op de site van Rijksoverheid staat daarom een lijst met welke landen zijn aangemerkt als zeerhoogrisicogebied. Op 1 juni stonden er 25 landen op de lijst, voornamelijk Latijns-Amerikaanse landen, maar ook Zweden en Litouwen.

Voor reizigers uit de hoogrisicogebieden wordt alleen ‘dringend verzocht’ om tien dagen in quarantaine te gaan.

Het is daarnaast verplicht om een negatieve PCR-testuitslag mee te nemen en een ingevulde quarantaineverklaring. De boete is 95 euro als u dit bij terugkomst niet bij u hebt.

Er is een hele lijst met uitzonderingen op de quarantaineplicht uit zeerhoogrisicogebieden. Bijvoorbeeld voor kinderen onder de 12 jaar, grenswerkers, mantelzorgers of voor mensen die komen voor een uitvaart. Maar ook deze mensen moeten een quarantaineverklaring bij zich hebben, met een verklaring waarom de uitzondering geldt.

2. Hoelang duurt de quarantaineplicht?

Tien dagen. Mensen die geen klachten hebben, mogen zich na vijf dagen laten testen. Als de test negatief is, hoeven ze niet meer in quarantaine. De test is vrijblijvend. Zonder test blijft de quarantaineduur tien dagen. Bij een positieve test wordt het waarschijnlijk langer.

3. Hoe wordt er gecontroleerd of er aan de quarantaineplicht wordt gehouden?

Op de quarantaineverklaring moeten mensen doorgeven op welk telefoonnummer ze zijn te bereiken en op welk adres ze in quarantaine gaan. Een speciaal opgericht belteam dat onder het ministerie van Volksgezondheid valt, kan de thuisgekomen reizigers op een willekeurig moment bellen.

Voor iedereen die een heldere duiding van het laatste nieuws zoekt is er EW. EW laat de feiten spreken. Scherp, kritisch, maar altijd positief. Al sinds het eerste nummer verscheen op 27 oktober 1945.

Lees EW al vanaf € 8 per maand

Als de beller twijfelt of degene wel echt thuis is – bijvoorbeeld door de fluit van de conducteur, of de caissière die zegt dat het broodje 3 euro kost – of als het meteen al duidelijk is dat degene zich niet aan de quarantaineplicht houdt doordat hij het zelf zegt, maakt de beller melding bij de toezichthouder van de gemeente, bijvoorbeeld de boa’s. Als de deur voor hen niet opengaat, riskeert de reiziger een boete van 339 euro.

4. Kost de quarantaine vrije dagen?

Als het mogelijk is om vanuit huis te werken, hoeft dat natuurlijk niet. Maar als dit niet kan, en de reis was niet werkgerelateerd, is de werkgever niet verplicht om de quarantainedagen door te betalen. Ook mag de werkgever de werknemer niet verplichten om naar het werk te komen. Zelf vijf vrije dagen opnemen, is dan misschien toch het beste.

Update 2 juni 11.30 uur
Correctie: Bij vraag 1 stond kleurcode rood, dit moet oranje zijn. Rood is voor landen waar – los van corona – nier naar afgereisd mag worden. Oranje is voor de zeerhoogrisicogebieden en hoogrisicogebieden zoals omschreven in het artikel. 

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.