Verhaal van de Dag

Waarom het OMT voorlopig geen versoepelingen wil

04 mei 2021

Verder versoepelen is onverstandig. Die conclusie trekt het Outbreak Management Team in het 111de advies aan demissionair minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge (CDA). De ziekenhuisopnames moeten met eenvijfde afnemen voor de tweede stap op de versoepelingskaart wordt gezet.

De druk in de ziekenhuizen is nog altijd hoog. Verschillende ziekenhuizen moesten de afgelopen dagen een tijdelijke opnamestop aankondigen. Op maandag 3 mei lagen 2.642 patiënten met een coronabesmetting in het ziekenhuis, van wie 825 op de intensive care. De bezetting op de IC was in totaal 1.191 patiënten, iets minder hoog dan de piek eind april toen bijna 1.300 mensen op de IC lagen.

Britse variant heeft de overhand

Gezien de situatie in de ziekenhuizen stelt het OMT nu een harde grens voor om verder te versoepelen. Pas als het zevendaagsgemiddelde van het aantal ziekenhuis- en IC-opnames met 20 procent is gedaald, kan stap 2 van de versoepelingen worden gezet.

Naar schatting zijn 170.000 mensen besmet met het virus en neemt dat aantal licht toe. Het reproductiegetal stond in de meest recente schatting van 15 april op 1.03. Dat betekent dat het virus zich verder verspreidt onder de bevolking. De Britse variant zorgt voor meer dan 95 procent van de besmettingen. De Zuid-Afrikaanse en Braziliaanse variant van het coronavirus komen veel minder vaak voor in Nederland.

Piek bereikt, maar zekerheid nodig

Volgens het OMT is waarschijnlijk de piek in het aantal ziekenhuisopnames wel bereikt, maar is het noodzakelijk om zeker te weten dat een daling is ingezet voor er verder wordt versoepeld. Als de piek toch niet bereikt zou zijn, dan kan de zorg bezwijken onder nog meer zieken.

Bij de NOS lichtte OMT-lid en microbioloog Marc Bonten het standpunt van het OMT toe: ‘Alle bedden zijn bezet, reguliere zorg wordt uitgesteld. Dat is een situatie die je voor één of twee weken misschien nog acceptabel kunt vinden, maar niet voor de periode die het nu duurt.’

Eerste versoepelingen waren verkeerde gok volgens OMT-lid

Bonten is ook kritisch over de versoepelingen die al zijn ingegaan. Sinds vorige week is de avondklok geschrapt, zijn winkels weer open zonder afspraak en mogen terrassen van 12 uur ’s middags tot 18 uur ’s avonds open. Het OMT had geadviseerd te wachten met die versoepeling, maar dat wilde het kabinet niet. Bonten denkt dat die keuze verkeerd uitpakt: ‘Het kabinet heeft gezegd: we gaan een risico nemen. En als je een risico neemt, kan het tegenvallen. Daar begint het nu op te lijken.’

Het demissionaire kabinet had afgelopen weekeinde aangekondigd een beslissing over de tweede stap van de versoepelingen ten minste een week uit te stellen. Aanvankelijk zou die op maandag 3 mei worden genomen, maar dat is nu 11 mei geworden. Het is onwaarschijnlijk dat op dat moment aan de voorwaarde van het OMT kan worden voldaan. Op 11 mei komt demissionair minister De Jonge met een inhoudelijke reactie op het OMT-advies.

In stap 2 van het versoepelplan van het demissionaire kabinet zouden ‘doorstroomlocaties’ zoals dierentuinen weer open mogen en is sporten en kunst- en cultuurbeoefening binnen weer toegestaan. Ook zouden meer mensen buiten mogen sporten.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.