Verhaal van de dag

Versoepelingen in aantocht: dit kunnen we verwachten

10 mei 2021

Dinsdag 11 mei geven premier Mark Rutte (VVD) en minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge (CDA) opnieuw een persconferentie over het coronabeleid. Blijven de coronacijfers dalen, dan wil het kabinet per 18 mei verder versoepelen.

Zondag in het Catshuis is nog geen besluit genomen over deze ‘stap 2’ in het  heropeningsplan. Ingewijden meldden aan De Telegraaf dat er eerst meer moet worden uitgezocht en dat nog moet worden afgewacht of de daling doorzet.

VierkantemeterprijzenLees ook het coververhaal van deze week: Onderzoek EW en het Kadaster, wat is uw huis waard?

Zet de daling door, dan gaan vanaf 18 mei attracties in de buitenlucht open, zoals dierentuinen en pretparken. Ook mogen onder voorwaarden sportscholen en muziekscholen open.

Op de persconferentie zullen De Jonge en Rutte ook met een advies komen over de zomervakantie. Op 15 mei loopt het huidige reisadvies af. Alle landen in de wereld staan nu nog op ‘oranje’. Dat wil zeggen: alleen noodzakelijke reizen.

Het kabinet zou zich vorige week al buigen over nieuwe versoepelingen, maar vanwege de druk in de ziekenhuizen ging dat niet door. De laatste dagen daalt het aantal nieuw opgenomen coronapatiënten.

Fieldlab: ‘evenementen kunnen veilig’

Na drie maanden heeft de Fieldlab-organisatie voldoende data om de politiek te adviseren over het veilig organiseren van evenementen. Er staan nog een paar test-evenementen op het programma, maar nu is er al wel een duidelijk beeld, zegt de organisatie maandag 11 mei.

Evenementen, voorstellingen en congressen kunnen veilig worden georganiseerd zolang aan een aantal veiligheidsmaatregelen is voldaan, zegt Pieter Lubberts, programma-manager van Fieldlab, in het NOS Radio 1 Journaal. ‘We hebben gezien dat je in bepaalde fases bij evenementen waarbij je minder contacten hebt, zoals een theater of voetbalwedstrijd, zelfs veilig de anderhalve meter kan loslaten.’

Het gaat daarbij om zogeheten type 1-evenementen, die zich binnen afspelen, met zitplaatsen en waarbij het publiek zich rustig gedraagt. Daarbij kan maximaal de helft van de normale capaciteit worden gebruikt, maar hoeven mensen geen anderhalve meter afstand te houden. Bezoekers moeten vooraf worden getest en tijdens verplaatsing een mondkapje dragen. Ook moet er goede ventilatie zijn. ‘Maar het kan zijn dat je bij festivals bijvoorbeeld nog wel een sneltest moet doen,’ aldus Lubberts.

Lubberts benadrukt dat een evenement tijdens een pandemie nooit 100 procent veilig zal zijn. ‘Dat zullen we ook nooit beweren, want er zal altijd een risico zijn dat er besmettelijke mensen naar een evenement komen. Maar we kijken wel naar hoe dat zo veilig mogelijk kan en we hebben geconstateerd dat dat kan.’

Wat wordt stap 3?

In stap 3 mogen thuis vier personen worden ontvangen. De groepsgrootte buiten mag ook vier zijn. Musea en andere culturele instellingen mogen open. Horeca voor uiteten mag open. Voorlopig zijn deze versoepelingen echter nog een eind weg. Eerst moet het kabinet een besluit nemen over stap 2.

Verouderde routekaart van het kabinet met de exitstrategie. Het kabinet besloot stap 2 uit te stellen naar 18 mei of later.

Opvallend is overigens dat volgens het openingsplan van het kabinet stap 2 pas in zou gaan als 40 procent van de bevolking gevaccineerd is. Volgens de laatste cijfers van 2 mei heeft 25,7 procent van de bevolking zijn eerste prik gehad.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.