Rotterdam

Songfestivalgids: kan Nederland stunt van 2019 herhalen?

18 mei 2021

Het 65ste Eurovisie Songfestival begint deze week in Rotterdam Ahoy. Sinds de winst van Duncan Laurence in 2019 is Nederland gastland. De editie vorig jaar ging wegens de coronapandemie niet door, maar dit jaar is er zelfs publiek aanwezig. Wanneer moet u inschakelen en wie maakt er kans? Een overzicht.

1.Wanneer zijn de uitzendingen?

Het Eurovisie Songfestival duurt drie dagen. Na twee halve finales op dinsdag 18 en donderdag 20 mei volgt op zaterdag 22 mei de grote finale. De eerste halve finale wordt dinsdagavond 18 mei vanaf 21.00 uur uitgezonden op NPO 1 en online. Een half uur eerder begint op NPO 1 de voorbeschouwing. Tien van de zestien landen in deze finale maken kans op een plek in de finale. Zeventien andere deelnemers staan in de tweede halve finale en strijden ook om tien finaleplaatsen. De tweede halve finale wordt donderdag 20 mei vanaf 21.00 uur uitgezonden op dezelfde kanalen, voorafgegaan door een voorbeschouwing.

De finale wordt zaterdag vanaf 21.00 uur uitgezonden op NPO 1 en online. De voorbeschouwing begint om 20.25 uur op NPO 1. De Grote Vijf (Italië, Duitsland, Frankrijk, Verenigd Koninkrijk en Spanje) zijn automatisch geplaatst voor de finale. Wegens de status als gastland is Nederland ook geplaatst. In totaal maken er dus 26 landen (10+10+6) kans om te winnen.

2.Hoe werkt het ook alweer?

Deelnemers in de finales zingen live een nummer van maximaal 3 minuten. Na de optredens verdeelt elk land 1 tot en met 8, 10 en 12 punten. Sinds 2009 zijn de punten gebaseerd op het oordeel van een vakjury en op de stemmen van mensen thuis. Beide tellen voor 50 procent mee.

Tijdens de halve finale mogen alleen de deelnemende landen, de Grote Vijf en Nederland stemmen. In de finale op zaterdag mogen alle 39 deelnemers hun stem uitbrengen. Stemmen kan per telefoon, sms of via de app van het Eurovisie Songfestival. Een stem uitbrengen voor je eigen land is niet toegestaan. Het land met de meeste punten wint.

Wegens het coronavirus mogen er per dag maximaal 3.500 toeschouwers aanwezig zijn in Ahoy. Publiek is welkom, omdat het Songfestival een testevenement is van Fieldlab.

3. Wat is Nederlandse inzending?

De in Suriname geboren Jeangu Macrooy (27) vertegenwoordigt Nederland met het nummer Birth Of A New Age. Eigenlijk zou hij in 2020 optreden met het nummer Grow, maar door de coronapandemie ging het Songfestival vorig jaar niet door. Birth Of A New Age is geïnspireerd op de ontwikkelingen rond Black Lives Matter. Surinaamse invloeden komen terug in de muziek en in de tekst. Het refrein ‘Yu no man broko mi, mi na afu sensi’ is gebaseerd op een Surinaams gezegde: ‘Ik ben maar een halve cent, maar niemand kan mij breken.’ Het verwijst naar de tijd van de slavernij, toen Suriname nog een kolonie was.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Chantal Janzen, Jan Smit, Edsilia Rombley en Nikkie de Jager presenteren het Songfestival dinsdag, donderdag en zaterdag. Cornald Maas en Sander Lantinga geven commentaar voor tv.

4.Wie maakt kans om te winnen?

Op deze website worden de kansen van de bookmakers bijgehouden. Italië gaat op dit moment aan kop, gevolgd door Frankrijk en Malta. In tegenstelling tot 2019, ontbreekt de Nederlandse inzending in de top-1o. De kans dat Nederland hoog eindigt, lijkt daarmee klein. Bovendien helpt het niet dat Nederland gastland is. Slechts vier keer eerder won een land twee keer op rij.

De laatste winnaar van Songfestival was de Nederlander Duncan Laurence met het nummer Arcade.

Kijk hier naar een compilatie van alle deelnemers:

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.