Coronamaatregelen

Nieuwe versoepelingen in aantocht, wat gaat weer open?

27 mei 2021

Dalende besmettingscijfers en een aanzienlijk versneld vaccinatietempo zullen spoedig leiden tot nieuwe versoepelingen: vermoedelijk kunnen restaurants binnenkort weer binnen gasten ontvangen en gaan ook musea weer open, net als de middelbare scholen. Vrijdag 28 mei houdt het demissionaire kabinet een persconferentie.

Voorafgaand aan de persconferentie vergadert het kabinet over de geplande versoepelingen. Het gaat vermoedelijk om de derde stap uit het openingsplan dat het kabinet in april presenteerde. Naast restaurants gaan waarschijnlijk ook musea, bioscopen, theaters weer open. De sluitingstijd van de horeca gaat van 20.00 naar 22.00 uur.

Middelbare scholen weer open met sneltesten

Een reservering vooraf is mogelijk nodig, evenals een negatieve toegangstest. Het kabinet is nog bezig met een precieze invulling van de versoepelingen en van de regels die per sector gaan gelden. Het kabinet legt het advies van het Outbreak Management Team (OMT) naast zich neer, dat de versoepelingen pas op 9 juni wilde laten ingaan. Het kabinet lijkt wegens de positieve cijfers voor vier dagen eerder te kiezen.

Ook de middelbare scholen gaan vanaf komende week weer volledig open. Dat besloot het demissionaire kabinet eerder in samenspraak met het OMT. Vanaf 31 mei heropenen de scholen, op 7 juni moeten ze weer vol in bedrijf zijn.

Uit het onderwijs klinkt veel kritiek op het besluit. De onderwijsbonden zijn tegen, zo schrijven zij in een brief aan de Tweede Kamer. De middelbare scholen zouden  weer opengaan voor ongeveer een maand. Dan begint de zomervakantie.

Op scholen heerst bezorgdheid over nieuwe corona-uitbraken en de veiligheid van het personeel: niet alle docenten zijn al gevaccineerd. Volgens het OMT kunnen leerlingen en docenten zichzelf twee keer per week thuis testen op het coronavirus. De scholen hebben daarvoor de benodigde tests ontvangen.

Verlenging van coronasteun waarschijnlijk

Hoewel steeds meer in Nederland weer opengaat, houdt het demissionaire kabinet nog vast aan de steun voor ondernemers. De verantwoordelijk ministers komen op donderdag 27 mei met nadere mededelingen daarover. Naar verwachting worden de diverse regelingen voor de vierde keer verlengd. Het Centraal Planbureau pleitte onlangs voor een begin van de afbouw van de coronasteun als Nederland weer open gaat.

Inhalen van uitgestelde zorg

Voor de zorg betekent het lagere aantal coronabesmettingen niet direct meer rust. Demissionair minister voor Medische Zorg Tamara van Ark (VVD) doet in een brief aan de Tweede Kamer voorstellen om de uitgestelde medische behandelingen te gaan inhalen. Nu de coronadruk op de ziekenhuizen afneemt, moet er weer ruimte zijn voor reguliere behandelingen en voor het rechttrekken van de achterstand. Het gaat om zo’n 140.000 uitgestelde operaties. Het streven van Van Ark is om uitgestelde zorg dit jaar in te halen, maar volgens de minister is er een ‘mogelijke uitloop in de eerste maanden van 2022’.

Lees ook dit commentaar van Bram Hahn terug: Peperduur testen voor toegang komt als mosterd na de maaltijd

Mogelijk moeten patiënten voor hun behandeling naar een ziekenhuis in een andere plaats. Op die manier zijn lange wachttijden te voorkomen. Volgens Van Ark moeten patiënten wel kunnen kiezen of ze liever in hun eigen ziekenhuis worden behandeld of in een ziekenhuis waar ze eerder aan de beurt zijn.

Van Ark maakte ook bekend de capaciteit van de intensive cares terug te brengen tot 1.350 bedden. Toen in april het aantal coronabesmettingen alarmerend hoog was, werd het aantal bedden opgeschaald naar 1.550. Dat ging ten koste van de reguliere zorg. Nu de cijfers dalen, maakt COVID-zorg voorzichtig plaats voor reguliere behandelingen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.