Versoepelingen

Na zomervakantie lonkt einde van coronacrisis in Nederland

31 mei 2021

Kan Nederland na de zomer anderhalve meter afstand en mondkapjesplicht loslaten? Volgens demissionair minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge (CDA) is het reëel. Ook kan iedereen die dat wil begin september volledig zijn gevaccineerd. Het einde van de coronasamenleving komt in zicht nu tijdens de zomer steeds meer regels worden losgelaten.

In het tv-programma WNL op Zondag deed De Jonge zijn optimistische uitlatingen. Hij noemde het een ‘reëel perspectief’ dat zelfs de afstandregel en mondkapjesregel begin september worden afgeschaft: ‘Ik denk dat we dan echt van de meeste maatregelen af zijn.’

5 juni einde lockdown

De uitspraken van De Jonge volgen op de persconferentie van vrijdag 28 mei waarin demissionair premier Mark Rutte (VVD) het einde van de lockdown aankondigde. Per 5 juni wordt het motto ‘gesloten, tenzij’, gewijzigd in ‘open, tenzij’. Vrijwel alle sectoren mogen de deuren weer openen, maar voor bijvoorbeeld grote evenementen gelden nog restricties.

De grootste verandering begin juni is dat ook steeds meer activiteiten binnen zijn toegestaan. Zo kunnen restaurants, bioscopen en theaters weer bezoekers ontvangen, zolang bezoekers van tevoren een reservering maken. Meer dan vijftig gasten mogen niet worden ontvangen, tenzij bezoekers zich laten testen. Dan kunnen er in onder meer evenementencentra zoals Ahoy een onbeperkt aantal bezoekers worden toegelaten, zolang zij de anderhalve meterafstand onderling kunnen bewaren.

Definitieve einde coronacrisis inzicht

Als het aantal besmettingen en ziekenhuisopnamen blijft dalen, volgen eind juni nieuwe versoepelingen. Grote evenementen mogen dan zonder toegangstest doorgaan. Discotheken en nachtclubs mogen juist de deuren openen dankzij een toegangstest. Thuis mogen acht mensen op bezoek komen.

Met de zinspeling van demissionair minister De Jonge lonkt begin september het definitieve einde van de coronaregels. De anderhalve meterafstand was een van de eerste coronaregels die in maart 2020 werden ingevoerd. Het dragen van mondkapjes werd begin oktober geadviseerd en begin december verplicht.

Het einde van de coronacrisis komt in zicht dankzij het vaccineren van steeds meer Nederlanders. Sinds maandag 31 mei kunnen mensen geboren tot en met 1980 een afspraak maken om zich te laten vaccineren. In totaal zijn ruim negen miljoen prikken gegeven en komende week komen daar ruim een miljoen prikken bij.

Zeven op tien willen vaccin

Halverwege de maand juli kan iedere Nederlander die dat wil voor het eerst een vaccin krijgen. Dat is twee weken later dan gepland wegens productieproblemen bij het Janssen-vaccin. Volgens demissionair minister De Jonge is iedere Nederlander die dat wil voor september volledig gevaccineerd. Voor de vaccins van Pfizer, Moderna en AstraZeneca zijn twee prikken nodig, het vaccin van Janssen volstaat met één toediening.

Naar verwachting willen ongeveer zeven op de tien Nederlanders een vaccin tegen het coronavirus, zo blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. 15 procent van de Nederlanders staat neutraal tegenover het vaccineren en 14 procent wil zich niet laten vaccineren.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.