Premium Lock Kapitein-luitenant George Pastoor: ‘Laten zien dat we goede bondgenoot zijn van de Britten’

24 mei 2021Leestijd: 4 minuten
Kapitein-luitenant George Pastoor.

‘We gaan ruim zes maanden weg,’ zegt kapitein-luitenant ter zee George Pastoor (50) van Zr. Ms. Evertsen. Eric Vrijsen interviewde hem over de missie in de Zuid-Chinese Zee.

Defensie-minister Ank Bijleveld (CDA) spreekt in een brief aan de Kamer over een ‘beperkt en acceptabel risico’. Wordt het spannend of dobbert u een beetje mee met het gloednieuwe Britse vliegdekschip Queen Elizabeth?

Pastoor: ‘Spannend? Nou, het is interessant om in zo’n groot vlootverband mee te doen. Ik denk niet dat de gemiddelde matroos nerveus wordt van het idee dat hij voorbij omstreden eilanden in de Zuid-Chinese Zee vaart. Maar denk niet dat we ontspannen mee dobberen met de Queen Elizabeth. We varen in hoge mate van gereedheid en zijn bewapend voor operaties in het hoogste geweldsspectrum.

Meer over de Zr. Ms. Evertsen: Vlagvertoon in de Zuid-Chinese ZeeFregat

‘Het is continu oefenen. Dan zitten de mensen op hun post en zijn we allemaal scherp. We gaan mee als luchtverdedigingsfregat in de “stalen ring” rondom het vliegdekschip. Met drie andere schepen vormen we een raketparaplu boven de Carrier Strike Group. Zo laten we zien dat we een goede bondgenoot zijn van de Britten.’

Het is de eerste marine-missie waarbij wordt samengewerkt met de nieuwste generatie jachtvliegtuigen. Wat betekent dat voor de Evertsen?

‘We opereren met Amerikaanse en Britse F-35’s. Op onze radarschermen zien we dezelfde bliepjes als van een F-16, maar deze nieuwe generatie jachtvliegtuigen verstuurt ongekende hoeveelheden data, die wij verwerken tot een nog beter besef van omstandigheden. Het is goed in het hoogste geweldsspectrum te oefenen, want dat doen we niet vaak genoeg. In de Middellandse Zee is er ook een oefening met het Franse vliegdekschip Charles de Gaulle. Als vliegtuigen opstijgen vanaf twee carriers, moet je het luchtruim strikt scheiden. Dat is leerzaam.’

Zijn de coronamaatregelen een complicerende factor in al die landen waar u aanlegt? Mogen uw matrozen passagieren of is dat er niet bij?

‘Alle bemanningsleden zijn gevaccineerd.  In havensteden mogen ze van boord, mits dat wordt toegestaan door de plaatselijke autoriteiten. Anders is het niet vol te houden, met zijn 180’en op een ruimte van 144 meter lengte.’

Welk signaal geeft de taakgroep aan de Chinese Volksrepubliek door niet door de Straat van Taiwan te varen? In het Britse parlement werden daarover kritische vragen gesteld. Daar werd geredeneerd dat de Queen Elizabeth – juist door de Straat van Taiwan te mijden – het signaal geeft dat Taiwan eigenlijk bij de Volksrepubliek hoort, zoals Beijing beweert.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw