Verhaal van de Dag

Breekbare Brabantse coalitie barst na breuk VVD en CDA met Forum

20 mei 2021

De Brabantse afdelingen van VVD en CDA zeggen het vertrouwen op in het provinciebestuur met Forum voor Democratie. Daarmee valt de coalitie die de afgelopen twee jaar vooral gevoelig lag in het CDA. Voor de derde keer in ruim twee jaar moet een nieuwe Brabantse coalitie tot stand komen.

De VVD ziet het niet meer zitten om met Forum voor Democratie en oud-Forumleden uit de Groep Rutjens door te besturen nu opnieuw een Forum-Statenlid opstapt. In een verklaring schrijft de Brabantse VVD: ‘Het afgelopen jaar heeft een groot aantal FVD-incidenten plaatsgevonden die de VVD zwaar op de maag liggen.’ Noord-Brabant was de enige provincie waar Forum voor Democratie nog meebestuurde.

Lees ook dit omslagverhaal terug: Hoe mateloze eigenwaan van Baudet Forum liet imploderen

In de verklaring wordt het Brabantse Forum voor Democratie nadrukkelijk gekoppeld aan de landelijke partij: ‘Telkens weer zijn landelijke perikelen bij Forum voor Democratie van negatieve invloed op de politiek in Brabant.’

Samenwerking met Forum op provinciaal niveau was eerder geen probleem

Dat is opvallend omdat VVD-leider Mark Rutte geregeld benadrukte dat hij Forum op landelijk niveau uitsloot, maar dat dat niets zei over samenwerken op provinciaal niveau.

Nadat de VVD donderdag 20 mei het vertrouwen opzegde, volgde een uur later ook het CDA. Ook die partij wees op ‘een groot aantal FVD-incidenten’ die de Brabantse CDA ‘niet in de koude kleren zijn gaan zitten’. In de verklaring schrijft het CDA: ‘Het was niet stabiel en het morele kompas was zoek.’ CDA-leider Wopke Hoekstra schreef op Twitter dat de emmer vol was:

Toch besloot de VVD om eerder uit de coalitie te stappen dan de christen-democraten. Het CDA werd begin 2020 bijna verscheurd door de onenigheid over het al dan niet samenwerken met Forum. Een referendum onder CDA-leden in Brabant bracht uiteindelijk uitsluitsel.

Brabantse coalitie scheerde geregeld langs de afgrond

Het fiat van de leden kwam op het moment dat voor het eerst antisemitische berichten van de jongerenafdeling van Forum werden onthuld en nadat Thierry Baudet had gezegd dat ‘de cultuur-marxistische linkse mainstream, van VVD en CDA tot en met D66, GroenLinks, PvdA en SP, allemaal min of meer hetzelfde wil, namelijk de vernietiging van Nederland’.

Na de ophef over de antisemitische berichten van de FVD-jongeren scheerde de coalitie in Noord-Brabant geregeld langs de afgrond. Onder meer na de scheuring in Forum voor Democratie: drie leden stapten vorig jaar over naar JA21, één Statenlid stapte op. Forum had geen mensen meer op de kandidatenlijst om die zetel te vullen. Nadat een 50PLUS-lid zich weer aansloot bij het CDA behield de coalitie toch de meerderheid in de Provinciale Staten.

Aanstaande vrijdag vergaderen de Provinciale Staten over hoe het nu verder moet. In die vergadering kunnen fracties aangeven welke coalitie zij nu wenselijk achten. Eerder werkten VVD en CDA samen met PvdA, GroenLinks en D66. Die coalitie viel in december 2019 wegens de stikstofcrisis.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.