6 mei 2002

19 jaar na de moord op Pim Fortuyn: lees hier zijn laatste column voor Elsevier

06 mei 2021

Het is vandaag precies negentien jaar geleden dat Pim Fortuyn werd vermoord. De leider van de Lijst Pim Fortuyn (LPF) werd op 6 mei 2002 door Volkert van der Graaf doodgeschoten op het Mediapark in Hilversum.

Dezelfde avond maakt de redactie van Elsevier onderstaande cover:

Fortuyn was van 1993 tot 2001 columnist voor Elsevier

Van 1993 tot 2001 was Fortuyn columnist voor Elsevier. Op 1 september 2001, kort nadat hij zijn deelname aan de Tweede Kamerverkiezingen van 2002 had aangekondigd, verscheen Fortuyns laatste column in het weekblad, getiteld ‘Ik kom eraan!’. Daarin schreef hij over het besluit dat hij wegens zijn politieke carrière afscheid moest nemen als columnist, waarmee hij het moeilijk had (‘Ik heb zeker een uur verdoofd en met tranen in mijn ogen achter mijn bureau gezeten’), maar waarvoor hij ook begrip kon opbrengen. Verder gaf de socioloog voor de laatste keer in Elsevier zijn visie op het tijdperk van premier Ruud Lubbers (CDA), het toenmalige kabinet-Kok II, en de ‘elitaire regentenpartijen’ PvdA en VVD.

Arendo Joustra en Afshin Ellian bij WNL over nalatenschap Fortuyn

Vandaag, donderdag 6 mei, waren EW-hoofdredacteur Arendo Joustra en EW-blogger Afshin Ellian te gast bij televisieprogramma Goedemorgen Nederland (WNL) om te spreken over de nalatenschap van Pim Fortuyn en over zijn boeken, die opnieuw worden uitgebracht. Bekijk het fragment hieronder (tekst gaat verder onder de video):

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Sinds 2015 reiken geestverwanten van Fortuyn, onder wie de huidige lijsttrekker van JA21 Joost Eerdmans, jaarlijks de Pim Fortuyn Prijs uit aan opiniemakers, politici of bestuurders die ‘strijden voor het vrije woord, taboes durven doorbreken en stelling nemen in het maatschappelijk debat’. De eerste die de prijs won, was EW-blogger Afshin Ellian. Voor de prijs van 2021 zijn schrijfster Lale Gül, tv-presentator Fidan Ekiz, historicus Piet Emmer, oud-minister Ronald Plasterk en de burgemeester van Arnhem Ahmed Marcouch genomineerd. Op donderdag 20 mei wordt de winnaar bekendgemaakt.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.