Verhaal van de dag

Is Nederland op weg naar een testsamenleving?

07 april 2021

Het kabinet gaat meer proeven doen met sneltesten. Doel: kijken of bepaalde sectoren – zoals dierentuinen, musea en sportwedstrijden – eerder open kunnen. De proeven beginnen deze maand in heel Nederland.

De volledige lijst is hier te vinden. Daarop staan ook casino’s, theaters, zwembaden, De Keukenhof en attractiepark Hellendoorn.

Een goed voorbeeld is een initiatief in Utrecht. Daar mogen vanaf 14 april vijf cafés vier dagen de deuren openen. Vandaag om 14.00 uur begon de inschrijving, iedereen maakt evenveel kans. Als je digitaal een tijdslot te pakken hebt, is dat van jou. Rond het middaguur was de website al overbelast.

Bezoekers die willen meedoen, moeten zich aanmelden voor een preventieve test in de Jaarbeurs. Alleen met een negatieve uitslag mogen ze het café in.

SneltestsLees ook over de testsamenleving: Twijfels over toegangstest

In de cafés zitten ook TNO-onderzoekers die de gasten en het personeel van het café observeren en kijken of die zich aan de coronamaatregelen houden, ook na een paar biertjes. Daarnaast krijgen alle cafébezoekers een tag waarmee hun contactmomenten worden geregistreerd, om achteraf te kunnen bekijken met hoeveel personen ze in contact zijn geweest. Ook wordt de lucht gemeten met CO2-meters.

Horeca: test mag geen voorwaarde zijn voor cafébezoek

In reactie op de proeven laat branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland (KHN) in De Telegraaf weten dat toegangstests geen voorwaarde mogen zijn voor de heropening van cafés, restaurants en terrassen.

KHN noemt het positief als de proeven bijdragen aan een snellere heropening van de maatschappij. ‘Het moet echter niet in de weg staan van voortvarend vaccineren, het ons houden aan de basisregels én de wil om het normale leven weer op te pakken,’ voegt de belangenorganisatie er nog aan toe.

Lees alle verhalen over corona in ons dossier

KHN vindt dat de door de branche zelf opgestelde routekaart voor versoepelingen van lockdowns, leidend moet zijn bij de heropening van de horeca. Volgens die routekaart zouden horecagelegenheden bij het risiconiveau ’zeer ernstig’ dat nu voor heel Nederland geldt, grotendeels dicht moeten blijven.

Clubs overspoeld met
vragen van supporters

Voetbalclubs zijn ‘blij verrast’ dat ze eind april weer toeschouwers mogen ontvangen in hun stadions. Sommige clubs voelen zich wel overvallen door het nieuws en krijgen veel vragen van supporters, vooral over de verdeling van het beperkte aantal beschikbare plaatsen. Niet alle clubs hebben hiervoor al een plan.

Dit zijn de wedstrijden op een rij:

24 april                                   toeschouwers

Heerenveen-PEC Zwolle          2.000

PSV-FC Groningen                    4.000

Sparta-VVV Venlo                      2.000

25 april

Ajax-AZ                                         7.500

Naast blijdschap ook kritiek

Minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge (CDA) zegt blij te zijn met de start van de experimenten. ‘De maatregelen zijn voor ons allemaal zwaar en het duurt nu al zo lang. We zijn ervan overtuigd dat we met toegangstesten voorzichtig en verantwoord activiteiten eerder kunnen openstellen, dan eerder het geval zou kunnen zijn, zodat de samenleving weer stap voor stap kan heropenen.’

PVV-Kamerlid Fleur Agema is woest op De Jonge. ‘Als u, Hugo de Jonge de vrijwillige vaccinatie op orde had, liepen onze ic’s nu heel snel leeg i.p.v. vol en was de lockdown gewoon teneinde,’ twittert ze. ‘Voor iedereen. Dan kon alles gewoon open. En gingen we terug naar ons oude, normale normaal!’

Minister van Economische Zaken Bas van ’t Wout (VVD) is tevreden.

Verschillende toeristische locaties wisten van niets toen de lijst dinsdag gepubliceerd werd, blijkt uit een rondgang van Omroep Brabant. Zo geven camping De Paal in Bergeijk, de Molen van Hapert en Landal Het Vennenbos, ook in Hapert, aan verbaasd te zijn dat zij op de lijst staan. ‘Wij wisten van niks,’ zeggen ze.

‘Landal Het Vennenbos in Hapert doet niet mee,’ zegt een woordvoerder van het vakantiepark. Volgens de lijst van de Rijksoverheid zou er in het zwembad van het park op 17 april gezwommen kunnen worden. Maar dat zwembad wordt momenteel volgens de woordvoerder gerenoveerd en er kan dus helemaal niet gezwommen worden. ‘We doen er alles aan om van de lijst af te komen.’

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.