Coronacrisis

Waarom is het zo rustig op priklocaties?

31 maart 2021

Op priklocaties van de GGD zouden medewerkers duimen draaien, terwijl er genoeg vaccins klaarliggen. Volgens demissionair minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge (CDA) is het nog rustig vanwege overcapaciteit en komt het prikken vanaf mei echt op stoom. Klopt dat of heeft het iets te maken met het omslachtige systeem om een afspraak maken?

1.Is het in de vaccinatiehallen echt zo rustig?

Op sociale media verschenen dinsdag 30 maart berichten van GGD-medewerkers die klaagden over lege priklocaties. Onder meer in Alphen aan den Rijn. Er zouden genoeg vaccins op voorraad liggen, maar te weinig mensen aanwezig om de vaccins toe te dienen. Eerder deze maand waren er in de Jaarbeurshal in Utrecht ook maar weinig mensen om een prik te halen. De foto’s van lege stoeltjes zijn geen prettige beelden, want sneller vaccineren is hard nodig en mogelijk.

Een medewerker bij het callcenter van de GGD klaagde dat er bijna geen telefoontjes voor een prikafspraak binnenkomen. Ook zijn collega’s zouden amper belafspraken aan het maken zijn. De medewerker is naar eigen zeggen geschorst door de GGD. Het heeft mogelijk te maken met zijn kritische tweets over de gang van zaken.

 

2. Waarom deze overcapaciteit?

Volgens demissionair minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge (CDA) is er bewust voor overcapaciteit gekozen. De Jonge wil goed voorbereid zijn als er ineens grote leveringen komen. Hij verwacht de komende weken steeds meer leveringen en noemt het vaccineren een ‘geoliede machine’.

De demissionair minister blijft herhalen dat de snelheid van prikken wordt bepaald door snelheid van levering van vaccins. Maar is dat zo? Op dit moment zouden er ongeveer een miljoen ongebruikte vaccins op voorraad liggen. Desondanks worden wekelijkse prikdoelen niet gehaald. Afgelopen week zouden 400.000 vaccins moeten zijn toegediend, maar dat werden er slechts 280.000. Ook het doel van 4 miljoen prikken in half april is haast onhaalbaar.

3.Waarop loopt het dan vast?

Verklaring voor het achterblijvende vaccintempo is volgens GGD’en dat er te weinig vaccins worden geleverd bij priklocaties. Er zouden te grote reserves worden aangehouden. Ook doordat vaccineren met AstraZeneca een aantal dagen werd stopgezet, moesten er afspraken worden afgezegd.

Het RIVM daarentegen zegt dat er te weinig mensen zijn die een afspraak maken. Er zijn veel klachten van mensen die lang moeten wachten voordat de telefoon wordt opgenomen. Mogelijk zijn daardoor veel bellers afgehaakt. Koepelorganisatie GGD GHOR gaat mogelijk het aantal telefonisten verhogen, maar of dat ook echt gaat gebeuren en wanneer, dat is nog niet bekend. Op dit moment werken er  slechts 7.500 telefonisten voor de GGD’en, terwijl op piekdagen 100.000 mensen per dag bellen om een afspraak te maken om te worden gevaccineerd.

4.
Hoe werkt het systeem om een afspraak te maken?

Wie een uitnodiging krijgt om te vaccineren, mag niet zomaar langskomen bij een vaccinatielocatie. Er kan een afspraak worden gemaakt via coronatest.nl of via het landelijke belcentrum van de GGD 0800-7070. Het belcentrum is zeven dagen per week open van 8.00 tot 20.00 uur. Ook moet een vragenlijst over de gezondheid worden ingevuld zodat duidelijk is dat de gevaccineerde geen klachten heeft. Daarna kunnen datum, tijd en locatie worden gekozen.

Ruim twee weken geleden haalde minister De Jonge hard uit naar schrijver en tv-persoonlijkheid Maarten van Rossem. Nog voordat Van Rossem een uitnodiging op de mat kreeg, had hij al een afspraak voor zichzelf gemaakt bij de landelijke informatielijn.

Lees ook het commentaar van Bram Hahn: Vaccinatietempo moet omhoog in tweede kwartaal

‘Laat u niet afschrikken door personen die zeggen dat het niet kan. Dan moet u gewoon een kwartier later bellen. Krijgt u een andere persoon die zegt dat het wel kan,’ zei Van Rossem in zijn podcast.

‘Ikke, ikke, ikke en de rest kan stikken…egoïsme is wel het laatste wat we nu kunnen gebruiken,’ twitterde De Jonge in reactie op het nieuws. ‘Dé manier waarop we met elkaar deze crisis te boven komen is sámen. Gelukkig dat de meeste mensen deugen. #netjesopjebeurt’

Van Rossem eiste daarna bij Op1 excuses van De Jonge. Hij gaf toe inderdaad een vaccin te hebben geregeld, maar dat hij dat deed omdat zijn leeftijdsgroep ook daadwerkelijk aan de beurt was. Van Rossem is 77, en wordt dit jaar 78. ‘Ik deug dus wel degelijk,’ zei hij.

Sinds 6 maart worden ouderen van 75 t/m 79 jaar geprikt.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.