coronaregels

Gereformeerde kerk opgeschrikt na explosie: ‘Veroordeel elkaar niet’

30 maart 2021Leestijd: 3 minuten

De kerkgemeenschap in Krimpen aan den IJssel reageert geschokt op de vuurwerkexplosie bij de Mieraskerk. Het is dezelfde kerk waar kerkgangers zondag 28 maart een journalist belaagden. In de dagen voor Pasen lopen de spanningen over het kerkbezoek hoog op. Wat is de reden van het geweld en hoe wordt erop gereageerd?

1.Wat is er gebeurd?

De Mieraskerk in Krimpen aan den IJssel raakte in de nacht van maandag op dinsdag beschadigd door een explosie. Volgens de politie is de schade aan een van de toegangsdeuren veroorzaakt door vuurwerk. Op beelden is te zien hoe iemand iets neerlegt wat vervolgens explodeert:

Het is dezelfde kerk waar een kerkbezoeker op zondag 28 maart een journalist van RTV Rijnmond aanviel nadat deze vragen stelde over de coronaregels in de kerk. De politie sluit niet uit dat er een verband bestaat tussen de explosie en de gebeurtenissen zondag. De politie is nog op zoek naar de dader(s).

2. Hoe wordt er gereageerd?

‘Verschrikkelijk’ noemt burgemeester Martijn Vroom (CDA) van Krimpen aan den IJssel de explosie bij de Mieraskerk in zijn gemeente. ‘Als je geweld moet plegen om je punt te maken, ben je echt van het pad af.’ Volgens Vroom heerst er binnen de kerk grote verslagenheid. De burgemeester roept op om anderen niet te veroordelen en met elkaar in gesprek te blijven.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Maandag 29 maart bood de kerkenraad van de Oud Gereformeerde Gemeente in Krimpen aan den IJssel zijn excuses aan voor het gedrag van kerkgangers tegen journalisten. ‘Dit had niet mogen gebeuren, dit was niet wat u van ons mag verwachten, of dit nu fysiek is of verbaal. Wel het tegenovergestelde: zachtmoedigheid en lijdzaamheid.’

Een heel andere reactie kwam uit Urk, waar zondag ook een journalist werd belaagd. De Sionkerk veroordeelde het gedrag van journalisten.

3.Wat zegt de kerk in Urk?

Volgens woordvoerder Hessel Snoek had de Sionkerk in Urk afgelopen zondag niet te maken met journalisten, maar met ‘terroristen’. De aanwezige pers zou zich agressief hebben opgesteld. Snoek spreekt van een ‘stelletje randdebielen’. ‘De SS handelde vriendelijker in de oorlog,’ zei hij over de werkwijze van de aanwezige journalisten. De kerk overweegt aangifte te doen van bedreiging, belediging en intimidatie. Dinsdagmiddag 30 maart bood de kerk excuses aan voor de mogelijk kwetsende woorden en nam de uitspraken terug.

Op beelden van zondag is duidelijk te zien hoe verslaggever Mark Baanders van omroep PowNed wordt geschopt en door een kerkganger in een SUV wordt aangereden.

4. Waarom houden de kerken zich niet aan de regels?

Het is niet verboden om naar de kerk te gaan, omdat het kabinet de vrijheid van godsdienst ook in coronatijd zwaar laat tellen. In de coronawet is speciaal voor gebedshuizen de uitzondering gemaakt dat maximaal dertig mensen bijeen kunnen komen. Het is een afspraak die op basis van vrijwilligheid met kerkbesturen is gemaakt.

Lees ook dit omslagverhaal van EWHebben gelovigen meer rechten?

Een aantal streng-gereformeerde kerken, zoals die in Krimpen aan den IJssel en op Urk, besloot afgelopen weekeinde de teugels te laten vieren. Kerkgangers zeggen grote waarde te hechten aan de samenkomst in het kerkgebouw en zien het thuis bijwonen van de dienst niet als een volwaardig alternatief.

Voor burgemeesters is het bijna onmogelijk om de kerkgang te handhaven. Kerken zijn geen openbare gebouwen en daardoor kunnen er geen beperkingen worden gesteld aan het aantal bezoekers. De gemeente Krimpen aan den IJssel blijft kerken vragen diensten digitaal te houden.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.