coronamaatregelen

Geen grote versoepelingen, De Jonge hoopvol voor de zomer

08 maart 2021

Er zijn geen grote versoepelingen mogelijk, zeiden demissionair premier Mark Rutte (VVD) en demissionair minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge (CDA) maandagavond 8 maart tijdens de 32ste persconferentie over de coronamaatregelen. Zo is de avondklok verlengd tot en met de ochtend van 31 maart. Wel is er iets meer mogelijk voor grote winkels en mogen kinderen weer zwemles volgen. Wat is er verder aangekondigd en hoe staan we ervoor?

1. Wat is er aangekondigd?

De avondklok wordt verlengd en blijft gelden tot en met de ochtend van 31 maart. Wel geldt er een uitzondering voor de Tweede Kamerverkiezingen van 15, 16 en 17 maart: ‘Wie pas tegen 21.00 uur ’s avonds kan stemmen of wil kijken bij het tellen, kan ongehinderd naar huis,’ zei demissionair premier Rutte. Hij voegde daar aan toe dat er geen misbruik van die uitzonderingen moet worden gemaakt. ‘Het is niet de bedoeling om daarna met een paar vrienden in het Vondelpark af te spreken.’

Eerder lekte al uit dat het negatief reisadvies wordt verlengd tot 15 april. Wel komt het kabinet op de volgende persconferentie op 23 maart met een apart reisadvies voor de meivakantie. Dan willen Rutte en De Jonge ook perspectief geven voor de zomervakantie.

Toch creëerde het demissionaire kabinet een klein beetje ruimte. Kinderen tot 12 jaar oud mogen vanaf 16 maart weer naar het zwembad voor zwemlessen en afzwemmen, zei Rutte. En verpleeghuisbewoners die zijn gevaccineerd, mogen twee bezoekers ontvangen in plaats van één.

Omdat ‘we gezamenlijk miljoenen coronakilo’s zijn aangekomen’, wordt het voor mensen van 27 jaar en ouder vanaf dinsdag 16 maart mogelijk om met maximaal vier personen in de buitenlucht te sporten. Dit mag alleen bij een sportclub, niet in de openbare ruimte. Ook geldt voor winkels met een oppervlakte van meer dan 50 vierkante meter dat er per 25 vierkante meter één klant binnen mag zijn, tot een maximum van 50 personen. De eerder afgekondigde maatregelen voor niet-essentiële winkels blijven gelden. Voor winkels kleiner dan 50 vierkante meter verandert er niets.

Kijk hier de volledige persconferentie van 8 maart terug (tekst gaat verder onder de video):

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

2. Hoe zit het met de cijfers?

Door het RIVM zijn afgelopen etmaal 3.924 positieve testen geregistreerd. De afgelopen week waren dat er gemiddeld 4.520. Een stuk lager dus dan het gemiddelde, maar testresultaten in de eerste twee dagen na het weekeinde vallen doorgaans lager uit. Er liggen 1.905 mensen in het ziekenhuis met COVID-19, van wie 558 op de IC. De besmettingscijfers lijken te stagneren, maar blijven − net als het aantal ziekenhuisopnames − nog steeds hoog.

Lees ook dit omslagverhaal: Vijf wegen naar een mooie zomer

Volgens Hugo de Jonge is de komst van de derde golf weliswaar iets vertraagd, maar zijn de vooruitzichten nog altijd niet goed. Hij waarschuwde ervoor dat de ziekenhuizen over een maand weer even vol liggen als vorig jaar als de ‘slechtste scenario’s’ uitkomen. ‘De Britse variant heeft het inmiddels voor een groot deel overgenomen van de klassieke variant,’ zei De Jonge.

Wel toonde de demissionair minister van Volksgezondheid zich optimistisch over de zomer. ‘Als het allemaal meezit, hebben we in de zomer van het grootste deel van de maatregelen afscheid genomen,’ aldus De Jonge. Hij kondigde ook aan dat wie in de afgelopen zes maanden besmet is geweest met het coronavirus, nog maar één keer hoeft te worden gevaccineerd.

3. Wat is het demissionaire kabinet verder van plan?

Als het lukt om de zogenoemde R-waarde onder de 1 te houden, is het volgens demissionair minister De Jonge een optie om op 31 maart de terrassen te heropenen. Verder acht hij het mogelijk om in de week vóór het Paasweekend (vrijdag 2 april tot en met maandag 5 april) het hoger onderwijs te heropenen. Studenten zouden dan, na een negatieve sneltest, één dag per week hun opleiding op locatie kunnen volgen.

Eerder op de dag liet demissionair minister De Jonge doorschemeren dat het kabinet werkt aan een bewijs van niet-besmettelijkheid, een soort coronapaspoort dus. Mensen die zijn gevaccineerd, recent zijn getest of onlangs zijn besmet met corona en daardoor immuun zijn, kunnen met zo’n bewijs meer vrijheden krijgen, zei De Jonge tegen de NOS. Hoe het bewijs er precies gaat uitzien, is nog niet bekend. Volgens minister De Jonge is het technisch mogelijk om zo’n bewijs voor de zomer te maken.

Lees meer over vaccinatiebewijzen in zeven vragen: Groene pas: een ticket naar vrijheid

Een coronapaspoort voor meer vrijheden staat al langere tijd ter discussie, maar is niet bij alle partijen geliefd. Tijdens het verkiezingsdebat op RTL stemden lijsttrekkers Mark Rutte en Wopke Hoekstra van coalitiepartijen VVD en CDA tegen een voorstel om met een bewijs gevaccineerden voorrang te geven. Sigrid Kaag van D66 was voor.

Maandag 8 maart is het kabinet geadviseerd over testbewijzen door een denktank van de Sociaal-Economische Raad (SER).

4.Wat staat er in het advies?

‘Testbewijzen kunnen gebruikt worden om delen van de samenleving op verantwoorde wijze sneller open te stellen en de verspreiding van het virus te beheersen,’ schrijft de SER. Hierbij wordt gedacht aan het scannen van een QR-code via een app op de telefoon of een pasje met een NFC-chip.

De SER adviseert om een richtlijn te ontwikkelen waarbij op basis van een ‘stoplichtmodel’ kan worden bepaald bij welke activiteit testbewijzen het beste kunnen worden gebruikt. De organisatie wijst erop dat testbewijzen van tijdelijke aard moeten zijn.

Er zitten nog veel haken en ogen aan het project. Zo moet de privacy van burgers blijven gewaarborgd en moet er een oplossing komen voor mensen zonder smartphone, bijvoorbeeld door ook met papieren testbewijzen te werken.

Of het kabinet het advies van de SER overneemt, is nog niet duidelijk.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.