TK2021

Voorlopige prognose: VVD blijft grootste met 35 zetels, D66 tweede partij

17 maart 2021Leestijd: 3 minuten

Uit de prognose van nieuwsdienst ANP, op basis van 88 procent van de getelde stemmen, blijkt dat de VVD voor de vierde maal op rij de grootste partij van Nederland is geworden met 35 zetels, een winst van 1 zetel. De tweede partij van Nederland is D66 met 24 zetels. Een grote winst van 5 zetels voor de progressief-liberalen. Derde partij van Nederland is de PVV met 17 zetels, een verlies van 3 zetels.

Ook komen er volgens de ANP-prognose vier nieuwe partijen in de Tweede Kamer. Dat zijn Volt, JA21, de BoerBurgerBeweging (BBB) en BIJ1.

Een definitieve uitslag zal pas in de loop van donderdagochtend volgen. Sommige gemeenten zijn rond 02:00 gestopt met tellen. In de grote vier steden wordt nog wel geteld gedurende de nacht, maar Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht komen niet voor donderdagochtend met een definitieve uitslag. Daardoor is een preciezer beeld van de uitslag nog niet bekend.

CDA, GroenLinks en SP grote verliezers

Grote verliezers zijn het CDA, dat 4 zetels kwijtraakt en op 15 zetels uitkomt. GroenLinks verliest 7 zetels en houdt er 7 over. De SP gaat van 14 naar 9 zetels, de PvdA blijft op negen.

Bekijk hier de voorlopige prognose, update 07.00 uur (tekst gaat verder onder de tabel):

Partij

Huidige zetelaantal

Voorlopige prognose (verschil met TK 2017)

VVD 33 35 (+2)
PVV 20 17 (-3)
CDA 19 15 (-4)
D66 19 24 (+5)
GroenLinks 14 7 (-7)
SP 14 9 (-5)
PvdA 9 9 (-)
ChristenUnie 5 5 (-)
PvdD 5 6 (+1)
50PLUS 4 1 (-3)
SGP 3 3 (-)
DENK 3 2 (-1)
FvD 2 8 (+6)
VOLT 0 3 (+3)
JA21 0 4 (+4)
BBB 0 1 (+1)
BIJ1 0 1 (+1)

De opkomst was volgens Ipsos 82,7 procent, de hoogste sinds 1986. In 2017 was de opkomst 81,9 procent.

VVD: Nederland heeft vertrouwen uitgesproken in premier Mark Rutte

Via sociale media en voor televisiecamera’s druppelen de eerste reacties binnen. Wegens het coronavirus houden politieke partijen geen publieksbijeenkomsten. Sommige partijen zijn wel bijeen via een livestream op internet.

De VVD is blij. Kamerlid en campagneleider Sophie Hermans zegt dat Nederland zijn vertrouwen heeft uitgesproken in premier Mark Rutte en de VVD-plannen om Nederland uit de coronacrisis te halen. Rutte liet in een opgenomen boodschap (zie de video hieronder) weten ‘supertrots’ te zijn dat de kiezers de VVD het vertrouwen hebben gegeven om de VVD voor de vierde keer de grootste partij van Nederland te maken. Hij bedankte alle VVD-vrijwilligers die meehielpen aan zijn succes. In de prognose heeft de partij twee zetels gewonnen, waarmee de VVD 35 zetels in de Tweede Kamer zou krijgen.

Hij wil ‘verschrikkelijk hard werken’ om de middenklasse en het midden- en kleinbedrijf meer ruimte krijgen. Nederland moet volgens Rutte weer een van de beste landen van de wereld te worden.

Bekijk hier de reactie van VVD-leider Mark Rutte (tekst gaat verder onder video):

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

D66 trots, Wilders feliciteert Kaag en Rutte

D66-lijsttrekker Sigrid Kaag sprak trots over haar grote winst. De partij evenaart de beste score ooit bij de Tweede Kamerverkiezingen. Kaag bedankte in een toespraak de kiezers en zei aan de slag te willen voor de leraren, ondernemers, ouders en grootouders van Nederland. ‘We willen progressiever, eerlijker en vooral groener.’

Geert Wilders voorziet een nieuwe periode in de oppositiebankjes in de Tweede Kamer, zei hij. De PVV-lijsttrekker feliciteerde Kaag en Rutte en zei dat zij het goed hebben gedaan. Hij vermoedt dat VVD en D66 met elkaar zullen gaan regeren en dat hij niet welkom is. Volgens Wilders heeft zijn partij ‘licht verloren’. Hij wijst erop dat nog altijd meer dan één miljoen mensen op de PVV stemmen.

CDA: Teleurstellende uitslag

CDA-lijsttrekker Wopke Hoekstra spreekt van een teleurstellende uitslag. Zijn partij lijkt vier zetels te verliezen. Hoekstra feliciteerde de VVD en D66. Volgens Hoekstra staat Nederland voor een lastige periode en moeten VVD en D66 nu de verantwoordelijkheid nemen. Of het CDA wil meeregeren in een nieuwe coalitie, wil Hoekstra bevestigen noch ontkennen.

Bij het CDA zei campagneleider Raymond Knops dat de uitslag ‘beduidend minder’ is dan gehoopt. Ook wees hij op de abnormale campagne van het CDA, waar Hoekstra pas afgelopen december werd benoemd tot lijsttrekker.

ChristenUnie-minister van Landbouw Carola Schouten reageert teleurgesteld op de exitpoll, maar zegt ook dat de definitieve uitslag nog kan afwijken. ChristenUnie lijkt op vijf zetels te blijven staan.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.