Rechtspraak

Zaak tegen Taghi begint vanwege corona met zeker een maand uitstel

08 februari 2021

Dat het Marengo-proces tegen Ridouan Taghi en zestien medeverdachten vanwege corona minimaal een maand is uitgesteld, illustreert de groeiende problemen voor de rechtspraak. Grote zaken met veel partijen leveren te veel risico’s op voor besmetting en zijn amper meer te organiseren.

De eerste zittingsdag van de inhoudelijke behandeling van het omvangrijke Marengo-dossier stond gepland voor maandag 15 februari, maar is voorlopig verschoven naar woensdag 11 maart. De rechtbank geeft als reden ‘de huidige ontwikkelingen in de corona-pandemie, waaronder de opkomst van de Britse variant van het virus’. Het is de vraag of de huidige situatie over een maand al verbeterd is.

Sinds zijn uitlevering door Dubai, waar Taghi eind 2019 werd aangehouden, zit de hoofdverdachte in de Extra Beveiligde Inrichting in Vught. Omdat bij twee bewaarders corona is vastgesteld, zit hij in quarantaine.

Zes liquidaties

Het Openbaar Ministerie ziet Taghi als leider van een criminele organisatie. Hij zou opdracht hebben gegeven voor zes liquidaties. Daar zitten de huurmoorden op de broer van kroongetuige Nabil B. in 2018 en op diens advocaat Derk Wiersum in 2019 nog niet bij. Wellicht worden die zaken later ‘toegevoegd’, net als andere levensdelicten.

De eerste pro formazitting was op 23 maart 2018. De inhoudelijke zittingen hebben plaats in de Bunker in Amsterdam-Osdorp. Zonder corona zou het al passen en meten zijn, maar met anderhalve meter afstand is het schier onbegonnen werk. Noodgedwongen mogen maar een paar journalisten in de zaal zitten. De rest is aangewezen op een videoverbinding in de rechtbank aan de Parnassusweg.

Levenslang

Dat de inhoudelijke behandeling nog voor aanvang al bijna een maand vertraging oploopt, belooft weinig goeds. Voor de verdachten staat veel op het spel. Taghi en enkele andere criminelen hangt levenslang boven het hoofd. Hun advocaten staan te popelen om het door het OM verzamelde bewijs te ontkrachten.

Tegen Taghi is de verdenking zwaar genoeg om zijn voorlopige hechtenis steeds met drie maanden te verlengen. Na een vonnis van de rechtbank volgen nog hoger beroep en cassatie. Mede door het uitstel zal het nog jaren duren voor Marengo is afgerond.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.