Ondermijning Premium Corner

Vertrekkend justitieadviseur Peter Noordanus: ‘Pak witwassen daadkrachtig aan’

19 februari 2021Leestijd: 5 minuten

De afgelopen drie jaar was Peter Noordanus (72) voorzitter van het Strategisch Beraad Ondermijning. De oud-burgemeester van Tilburg (PvdA) adviseerde de minister van Justitie over de aanpak van de verwevenheid van onder- en bovenwereld. Hij vertrekt op 1 maart. In een interview met EW toont hij zich verbaasd dat hij niet wordt opgevolgd. In zijn ogen is gekozen voor een typisch Haagse ‘bureaupolitieke’ oplossing.

VastgoedsectorLees ook dit commentaar van Gerlof Leistra: Witwassende criminelen hebben vrij spel in vastgoedsector

Noordanus waarschuwt voor de opmars van pharma-drugs. De aanpak van witwassen levert veel te weinig op en het nieuwe Multidisciplinaire Interventie Team, bedoeld om ondermijning aan te pakken, noemt hij ‘een kameel met zes bulten’. Criminelen profiteren volop van de coranacrisis en investeren in horeca en winkels. Voor de bestrijding van de verwevenheid van onder- en bovenwereld is structureel 400 miljoen euro per jaar nodig.

EW Gaat het bij ondermijning vooral om drugs?

Noordanus: ‘Voor 90 procent. Met de drugsindustrie heb je de bulk van de ondermijnende criminaliteit te pakken en alle misdaad die daaruit voortvloeit. Van vergismoorden tot de enorme hoeveelheid zwart geld die wordt witgewassen. Ik zou ook de nieuwe bewindsman willen aanraden: focus daarop.’

EW Kreeg u nieuwe inzichten?

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.