Verhaal van de dag

Prominenten willen dat jongeren voorrang krijgen bij vaccinatie

12 februari 2021

De gevolgen van de coronacrisis zijn voor jongeren onverantwoord. Zij moeten het eerst aan de beurt komen bij versoepeling van de coronamaatregelen. Dat zeggen zes ondertekenaars van een manifest in de Volkskrant. Volgens hen ligt de oplossing bij sneltesten en bij jongeren eerder vaccineren.

Naast burgemeester van Amsterdam Femke Halsema (GroenLinks) is de brief ondertekend door onder anderen voorzitter van de SER Mariëtte Hamer, ziekenhuisbaas Maurice van den Bosch en Jet Bussemaker, voorzitter van de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving.

Halsema lichtte de brief donderdag 11 februari toe in actualiteitenprogramma Nieuwsuur. Volgens haar worden jongeren het hardst getroffen door de coronacrisis en ervaren zij depressieve gevoelens, grote eenzaamheid en isolement. ‘Als we overwegen meer vrijheden toe te kennen, denk dan het eerst aan jongeren.’

Leeftijdsgrens voor buitensporten verhogen

Volgens Halsema zouden coronasneltesten jongeren meer vrijheden kunnen geven. Daarmee wordt het volgens de Amsterdamse burgemeester mogelijk om scholen, studieruimtes en sportscholen weer te openen opdat jongeren ‘weer een leven kunnen hebben’. Een andere maatregel die Halsema voorstelt, is om de leeftijdsgrens voor buitensporten te verhogen van 18 naar 25 jaar.

In de brief nemen de ondertekenaars het op voor de jongeren, die achter in de rij staan om te worden gevaccineerd: ‘Als blijkt dat het vaccin niet alleen de ontvanger beschermt tegen het virus, maar ook de verspreiding ervan tegengaat, is het goed en logisch om in de volgende fase jongeren als eerste te vaccineren.’ Welke groep in de vaccinatievolgorde dan moet wijken voor de jongeren staat niet in de brief vermeld. Op dit moment is ook nog onduidelijk of de coronavaccins verspreiding van het virus tegengaan.

’82 procent van de jongeren zit tegen burn-out aan’

Het Nationaal Centrum Preventie Stress en Burn-Out (NCPSB) meldde zaterdag dat een heel groot deel van de Nederlandse jongeren op instorten staat en tegen een burn-out aanhikt.

Lees ook de ingezonden opinie van Jan Latten: Survival of the fittest is een doodlopend spoor  

Volgens de directeur van het preventiecentrum Theo Immers dreigt 82 procent van de jongeren uit te vallen door zware stress.

Immers noemt het schokkend dat er gedurende de coronacrisis zo weinig voor jongeren wordt gedaan om stress te voorkomen. Immers: ‘We helpen terecht ziekenhuizen om extra mondkapjes aan te schaffen, om de IC’s te bemannen, ondernemers krijgen steunpakketten, maar we missen een derde pijler: om de jongeren te helpen die nu in de problemen komen.’

Jongerenvertegenwoordiger ‘klaar’ met de maatregelen

Jongerenvertegenwoordiger en OP1-presentator Talitha Muusse zei vorige week vrijdag in De Telegraaf dat ze helemaal klaar is met de maatregelen. ‘Dit maakt onze maatschappij kapot. Hoe kun je 1.700 IC-bedden leidend laten zijn voor het welzijn van 17 miljoen mensen?’

Het is gênant dat een rijk land als Nederland niet met betere oplossingen kan komen, vindt Muusse. ‘Een organisatorisch probleem blijkt de achilleshiel van de hele samenleving. Bouw dan noodhospitalen, doe iets, bied perspectief, prik een datum, zeg: we gaan in de zomer terug naar normaal.’

Muusse ziet dat leeftijdgenoten naar coronademonstraties gaan. ‘Die zeggen: dit valt niet meer uit te leggen.’

‘Ik val van mijn stoel als ik hoor dat beleidsmakers er inmiddels van uitgaan dat dit een wintervirus wordt en dat wij structureel met beperkingen gaan leven. Dan krijgt die aangepaste vorm van leven dus een endemisch karakter – beperkingen in de winter, meer openheid in de zomer – en moeten we blij zijn als “het normaal” ooit voor kortere tijd terugkeert. (…) Daar kun je toch geen samenleving op baseren?’

Lees alle artikelen over het coronavirus in ons dossier

Denktank biedt Rutte advies aan

Jongeren Denktank Coronacrisis, een initiatief van het SER Jongerenplatform en Denktank Y (dat voortkomt uit het collectief van landelijke jongerenorganisaties Coalitie Y), verzamelt al maanden voorstellen voor een nieuw regeerakkoord om problemen van jongeren aan te pakken. Die voorstellen overhandigde de denktank in januari aan premier Mark Rutte (VVD). De belangrijkste adviezen zijn een soepeler omgang met studievertraging en studieschuld, genoeg werk voor jongvolwassenen, genoeg starterswoningen, aandacht voor klimaatverandering en het betrekken van jongeren bij oplossingen.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Op woensdag 10 februari ging de premier in gesprek met jongeren via Instagram. Daarin zei Rutte dat hij jongeren weinig perspectief kan bieden omdat het versoepelen van de maatregelen voor jongeren nu eenmaal automatisch leidt tot meer besmettingen onder kwetsbare doelgroepen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.