Europees onderzoek van JA21: ’Kernenergie goedkoper dan zon en wind’

04 februari 2021Leestijd: 3 minuten
Kerncentrale in Borssele. Foto: ANP

Uit nieuw onderzoek in opdracht van europarlementariër Rob Roos (JA21) blijkt dat kernenergie goedkoper is dan hernieuwbare energie afkomstig van windmolens of zonneparken. Het is de tweede studie in een half jaar tijd waaruit dit blijkt. Uit de nieuwe studie blijkt dat kernenergie drie keer zo goedkoop is als zonnestroom en tot wel tweeënhalf keer goedkoper dan windenergie. Roos wil dat Europees Commissaris Frans Timmermans zijn Green Deal-beleid gaat bijsturen.

Rob Roos vindt dat kernenergie nu eindelijk eens serieus moet worden genomen: ‘Wie klimaatverandering een serieus probleem vindt, moet hiermee aan de slag. Liefst morgen nog.’

Nucleaire renaissance

Het rapport, getiteld EU Road to Climate Neutrality, is opgesteld in opdracht van de Europese liberale fractie Renew Europe, waarvan D66 en VVD deel uitmaken, en de ECR (Europese Conservatieven en Hervormers), waartoe de SGP en JA21 behoren. In het rapport staan volgens Roos stevige conclusies: ‘CO2-neutraal worden met alleen hernieuwbare energie gaat niet lukken, in Nederland is geen ruimte voor alle windmolens en zonneparken, en kernenergie is goedkoper. En wij hebben niet eens de kosten om de infrastructuur aan te passen voor hernieuwbare energie meegenomen.’

Naast de miljarden die aan hernieuwbare energie worden besteed, ergert Roos zich aan de verrommeling van het Nederlandse landschap: ‘Niet alleen de natuurgebieden worden lelijk, maar ook het mooie boerenlandschap. In de polders verrijzen windmolens tot wel 230 meter hoog. Dat is toch vreselijk?’

Het rapport rekent de grote impact van hernieuwbare energie voor: ‘Vergeleken met wind- en zonne-energie produceert kernenergie ongeveer 500 respectievelijk 150 keer meer elektriciteit per vierkante kilometer.’

‘Rekenwerk gedaan’

In de zogeheten Europese Green Deal, waarvoor Europees Commissaris Frans Timmermans (PvdA) verantwoordelijk is, is kernenergie uitgesloten. Net als in het Nederlandse Klimaatakkoord. Het doel van zowel de Green Deal als het Klimaatakkoord is dat in 2050 Europa en Nederland ‘uitstootvrij’ zijn. In Nederland moet de uitstoot van CO2 met 95 procent zijn afgenomen ten opzichte van 1990.

Europarlementariër Roos nam het initiatief voor het onderzoek omdat Timmermans niet kon uitleggen waarom kernenergie in zijn beleid was uitgesloten: ‘Hij zei dat we ons rekenwerk moesten doen, nou dat hebben we nu gedaan.’

Dat kernenergie goedkoper is dan hernieuwbare energie bleek eerder al uit een studie in opdracht van voormalig minister van Economische Zaken, Eric Wiebes (VVD). In de studie uit september vorig jaar bleek: kernenergie is CO2-neutraal, betaalbaar en kan variabele energiebronnen als wind- en zonne-energie aanvullen door de stroomvoorziening te stabiliseren.

Interesse vanuit Frankrijk, bij eerlijk speelveld

Na de presentatie van dat rapport zei de VVD dat er drie tot tien kerncentrales in Nederland moeten worden gebouwd, maar concrete plannen zijn er nog niet. Het Franse energiebedrijf EDF zei na uitkomst van het rapport ‘zeer geïnteresseerd’ te zijn om in Nederland een kerncentrale te bouwen. Mogelijke locaties zijn nabij de kerncentrale in Borssele, bij de Eemshaven of bij de Maasvlakte.

Roos hoopt dat er zo snel mogelijk een nieuwe kerncentrale in Nederland bijkomt, maar zegt dat hiervoor nog veel moet gebeuren. ‘Momenteel is er geen gelijk speelveld. Subsidies en wetgeving zijn allemaal in het voordeel van hernieuwbare energie. Daar gaan de miljarden heen. Als we de energiemarkt gewoon het werk laten doen, zonder inmenging van de overheid, zou er vanzelf meer animo komen voor de bouw van kerncentrales.’

EDF waarschuwde eerder al dat het energiebedrijf pas in Nederland een kerncentrale wil bouwen als de overheid haar beleid wijzigt, er een eerlijk speelveld komt en de politiek het plan steunt.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.