In Brussel Premium Corner

Essentiële technologieën: EU wil strategische onafhankelijkheid van Amerika

23 februari 2021Leestijd: 2 minuten

Europees Commissaris voor Digitalisering Margrethe Vestager presenteerde maandag een vergaand actieplan om de 27 lidstaten van de Europese Unie (EU) op het gebied van essentiële technologieën onafhankelijk te maken.

Zij presenteerde namens de Europese Commissie een voorstel om civiele, defensie- en ruimtevaarttechniek bij elkaar te laten inhaken. Als voorbeeld schetste ze hoe de Zweedse inge­nieur Nils Bohlin de autogordel ontwierp.

Bohlin werkte aan schietstoelen voor gevechtsvliegtuigen van Saab. Geïnspireerd door de vierpuntsgordel in vliegtuigen ontwierp hij later een driepuntsgordel voor de Zweedse autobouwer Volvo. ‘Dat ontwerp heeft al meer dan een miljoen mensen het leven gered,’ zei Vestager. Zij wil met het actieplan meer van dit soort combinaties zien, waarbij technieken uit verschillende sectoren elkaar bevruchten. Vestager: ‘Dit is dus niet nieuw, maar wel nieuw voor de EU.’

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.