Verhaal van de Dag

Verlenging avondklok, kleine versoepelingen: dit gaat het kabinet aankondigen

22 februari 2021

Het is een traditie geworden. Eén of twee dagen voor een persconferentie over de coronamaatregelen lekken de plannen van het (demissionaire) kabinet grotendeels uit. Ook ditmaal is het raak. Meerdere media melden dat middelbare scholen en kappers weer opengaan, maar de omstreden avondklok nog drie weken blijft.

Dinsdagavond 23 februari spreken demissionair minister-president Mark Rutte (VVD) en demissionair minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge (CDA) in een persconferentie het land toe. Uit de gelekte berichten blijkt dat Nederland weer een beetje van het slot afgaat.

Kappers en voortgezet onderwijs weer gedeeltelijk open

Onder meer de NOSen het AD schrijven dat de kappers en andere contactberoepen weer open mogen gaan. Die waren sinds 15 december 2020 gesloten. De kappers zouden de deuren op 2 maart mogen openen, maar alleen op afspraak en nadat een klant heeft aangegeven geen potentiële corona(klachten) te hebben.

Ook middelbare scholen gaan weer open, al is niet helemaal duidelijk in welke vorm. Zo zouden leerlingen mogelijk één dag per week les krijgen op school. Op de andere lesdagen blijven de lessen online. Eerder werd al bekend dat voor leerlingen op de school de anderhalvemeterregel gaat gelden. Voor veel scholen zorgt dat voor een gebrek aan ruimte. Scholen zoeken daarbij naar alternatieve leslocaties zoals theater- of bioscoopzalen.

Of dit beleid ook voor vervolgopleidingen gaat gelden is onduidelijk. Het AD schrijft dat mogelijk ook het mbo op dezelfde manier als het voortgezet onderwijs de deuren weer kan openen. Hbo’s en universiteiten zouden gesloten blijven.

Roep om versoepelingen

Met de versoepeling wil het kabinet de samenleving meer ruimte geven. De afgelopen weken nam de roep om versoepelingen toe. Zo vroeg de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema (GroenLinks) om meer aandacht voor jongeren, terwijl namens actiegroep Herstel NL voormalig Centraal Planbureau-directeur Coen Teulings een plan promootte om de gehele samenleving per maart te openen en miljoenen kwetsbaren te isoleren.

De uitgelekte maatregelen worden dinsdagochtend nog door het demissionaire kabinet besproken, waarna een knoop wordt doorgehakt over de precieze invulling. Wat vaststaat, is dat bij versoepeling van de huidige maatregelen het demissionaire kabinet opnieuw afwijkt van een zelfgemaakte routekaart.

Avondklok blijft

Terwijl de besmettingscijfers deze week opnieuw oplopen, gaan vrijwel alle verzwarende maatregelen van tafel. Die verzwarende maatregelen zijn de online lessen in het voortgezet onderwijs en de heropening van contactberoepen. Die maatregelen gelden boven op de huidige, strengste lockdown waar Nederland momenteel in zit.

De enige verzwarende maatregel die het kabinet volgens de berichten in stand houdt, is de avondklok. Die zou met drie weken worden verlengd. Met de avondklok mag niemand, behalve personen in noodsituatie, met een werkgeversverklaring of aangelijnde hond, van 21:00 tot 04:30 buiten zijn.

Lees alles over het coronavirus in ons dossier

De avondklok werd afgelopen week aangevochten in de rechtbank. In eerste instantie werd de maatregel als onrechtmatig verklaard, maar de avondklok mocht blijven tot de rechter in het hoger beroep uitspraak doet. Die uitspraak volgt aanstaande vrijdag, 26 februari.

Het demissionaire kabinet besloot daar niet op te wachten en kwam met een alternatieve onderbouwing voor de avondklok. Een spoedwet werd afgelopen week in rap tempo door de Tweede Kamer en Eerste Kamer geloodst.

Als de avondklok met drie weken wordt verlengd, zal de afschaffing daarvan mogelijk een grote rol spelen tijdens de aanstaande Tweede Kamerverkiezingen op 15, 16 en 17 maart. Het demissionaire kabinet zal dan één week voor de verkiezingen waarschijnlijk een besluit nemen over het al dan niet afschaffen van de avondklok.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.