Premium Lock Na het regionale nu ook het Amsterdamse, ‘groene’ windmolenverzet: ‘Alle wind naar zee’

17 januari 2021Leestijd: 5 minuten
Windmolens - foto: Matt Artz

De opstand tegen de windmolens is overgeslagen naar de hoofdstad, schrijft Gertjan van Schoonhoven. De afgelopen jaren waren het – vanuit de Randstad gezien – relatief perifere gebieden als de Wieringermeer en de Gronings-Drentse Veenkoloniën waar de bevolking aan het muiten sloeg tegen de meer dan 200 meter hoge turbines in hun achtertuin. Afgelopen week sloeg de vlam in de pan in Amsterdam, vooral in wijken aan de randen van de stad.

Daar, onder meer in het IJmeer bij de populaire en gegoede nieuwbouwwijk IJburg, wil het groene en linkse Amsterdamse stadsbestuur een deel van de in totaal zeventien ‘Amsterdamse’ windmolens neerzetten. De hoofdstad wil een groot deel van de energiebehoefte van de huishoudens zelf duurzaam – hernieuwbaar – opwekken. Maar de fysieke ruimte daarvoor is beperkt. Zoals ook plekken waar het flink waait nu eenmaal schaars zijn in de dichtbevolkte hoofdstad.

Amsterdamse bevolking volledig verrast door de windmolenplannen

Vandaar de keuze voor plekken als het IJmeer. Volledig verrast door de plannen als de Amsterdamse bevolking lijkt te zijn, op IJburg maar ook elders, kwam alle boosheid er afgelopen dinsdag 12 januari uit tijdens een uren durende digitale ‘inspreekavond’ van de raad. Er waren niet minder dan 160 boze ‘insprekers’. Pas om één uur ’s nachts, na vijfenhalf uur vergaderen, was iedereen aan de beurt geweest, aldus Het Parool.

Onhaalbare klimaatdoelen tonen Nijpels' failliet - EW

Lees dit omslagverhaal terug: Het failliet van het klimaatplan

En dat is nog maar één aspect van het protest. Volgens Naut Kusters van een van de actiegroepen, Windalarm Amsterdam, twee maanden geleden opgericht, hebben al tienduizend inwoners hun handtekening gezet tegen de plannen. Kusters spreekt tegen EW van een ‘beweging’ die al vijftien afdelingen in en rond Amsterdam telt, met in totaal tweehonderd mensen ‘in het verzet’. Deze week zou er in Amsterdam-Noord een protestfolder worden verspreid in een oplage van vijftigduizend stuks.

Mikpunt van alle protest is GroenLinks-wethouder Marieke van Doorninck van Duurzaamheid en Ruimtelijke Ordening. Zij vindt net als het college dat Amsterdam ‘ambitieus’ moet zijn. Al was het maar omdat Amsterdam in zijn energieverbruik nu sterk leunt op andere regio’s, en dat is ‘niet eerlijk’, zei ze tegen de Volkskrant. De plannen – in feite al veel ouder – maken deel uit van de zogeheten RES: de Regionale Energiestrategie, waarover de Amsterdamse raad en andere volksvertegenwoordigingen in de regio zich dit voorjaar moeten uitspreken.

Actieclubs doen denken aan die in de Drents-Groningse Veenkoloniën

De naam Windalarm Amsterdam alleen al roept sterke associaties op met noordelijke actieclubs als Platform Storm van anti-windmolen activist Jan Nieboer uit Nieuw Buinen/ Tweede Exloërmond. Nieboer verzette zich met zijn organisatie de afgelopen jaren al vroeg tegen de komst van tientallen gigantische windmolenparken in de Drents-Groningse Veenkoloniën. Inmiddels zijn ze toch in aanbouw. Pionier Nieboer moest zijn verzet onder meer bekopen met een wekenlang voorarrest, op verdenking van bedreigingen. De rechtszaak wordt pas dit voorjaar verwacht.

Energietransitie

Lees ook dit commentaar van Gertjan van Schoonhoven terug: In theorie (zonder burgers) gaat het goed met plannen energietransitie

Maar er zijn wel opvallende verschillen. Jan Nieboer is een steevast in pak en das gekleed gaande financieel adviseur en ondernemer; zijn ‘rechtse’ verzet tegen de windmolens in zijn regio langs de Duitse grens kon de afgelopen jaren niet rekenen op veel aandacht in de landelijke media. Dat is met het Amsterdamse protest wel anders.

Amsterdams protest komt juist voort uit klimaatactivisme

Ook in een ander opzicht is er een opvallend verschil. Veel van de Amsterdamse activisten tegen windmolens komen juist voort uit de milieubeweging of zijn lid van groene partijen als GroenLinks en D66. Een van de voormannen van Windalarm Amsterdam, Naut Kusters, is een groene ondernemer die naar zijn zeggen al 35 jaar lid is van GroenLinks en ook voorstander van een streng klimaatbeleid. ‘Het kan mij niet snel genoeg gaan.’ Afgelopen najaar, zegt hij tegen EW, is hij nog opgepakt bij een demonstratie van de actiegroep Extinction Rebellion in Amsterdam.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog niet een account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw