Vaccineren

De Jonge belooft inhalen vaccinatieachterstand in twee tot drie weken

29 januari 2021Leestijd: 3 minuten

Demissionair minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge (CDA) belooft vrijdag 29 januari in het AD dat Nederland binnen een maand de achterstanden met de coronavaccinaties inloopt. Nu staat Nederland bijna onderaan in de Europese lijst als het gaat om het tempo van vaccineren.

Minister De Jonge ligt daarom onder vuur in zowel de Tweede Kamer als in de coalitie. In de krant legt De Jonge uit dat het tempo van vaccineren afhangt van de voorraad die binnenkomt.

‘In de komende twee à drie weken gaan we meer wegprikken dan er binnenkomt. Dat betekent dat we met een paar weken bij zijn, we trekken ons been écht bij. In de achtste week (eind februari, red.), weten we nu al gezien de planning, zal de voorraad zo klein zijn dat je ternauwernood kunt prikken wat er de week daarna in de agenda staat.’

Datalek GGD

De Autoriteit Persoonsgegevens heeft donderdag de GGD onder ‘verscherpt toezicht’ gesteld. Dat deed de privacywaakhond naar aanleiding van berichtgeving van RTL Nieuws over grootschalige datadiefstal bij de GGD.

RTL schreef over een lek in twee computersystemen. Privégegevens van mensen die een afspraak hebben gemaakt voor een coronatest, of die betrokken waren bij een bron- en contactonderzoek (BCO), zijn door twee GGD-medewerkers te koop aangeboden. Het downloaden van die gegevens was al mogelijk sinds de oprichting van het corona-testsysteem in april 2020.

Omdat de organisatie medische gegevens zou gaan verwerken, had de GGD vóór de aanvang van het testen en het bron- en contactonderzoek een analyse van de privacyrisico’s moeten uitvoeren. Eind augustus, maanden ná de start, had de GGD die analyse nog niet af. Een woordvoerder zei toen dat dat door de hectiek van de pandemie niet was gelukt.

Al maanden signalen van privacyrisico’s

Nieuwsuur waarschuwde in september al over privacyrisico’s bij de coronatestlijn van de GGD. De gegevens van op coronabesmetting geteste Nederlanders waren toegankelijk voor duizenden medewerkers van de coronatestlijn, ook als ze er volgens de wet niet bij zouden moeten kunnen. Ook bleek dat medewerkers via WhatsApp privégegevens van geteste personen, onder wie Bekende Nederlanders, met elkaar deelden.

De Autoriteit Persoonsgegevens vroeg de GGD toen om opheldering, maar zag geen aanleiding voor verder onderzoek of verscherpt toezicht. Inmiddels is de analyse voltooid.

Op haar website zegt de GGD dat ‘alleen mensen die voor hun werk noodzakelijk toegang moeten hebben tot een persoonsdossier, dit dossier mogen inzien’. Maar volgens Nieuwsuur kunnen BCO-medewerkers nog altijd bij alle gegevens.

Vaccin AstraZeneca mogelijk goedgekeurd

Het Europees Geneesmiddelenagentschap EMA maakte vrijdag 29 januari bekend dat het vaccin van het farmaceutisch bedrijf AstraZeneca is goedgekeurd. Daarmee ligt de weg open voor de Europese Commissie om het vaccin toegang te geven tot de Europese markt. Het vaccin AZD1222 kan volgens het EMA gebruikt worden voor iedere volwassene. De organisatie maakt geen uitzondering voor 65-plussers.

Afgelopen donderdag bracht het Duitse RIVM, het Robert Koch Instituut, naar buiten dat ouderen boven de 65 dit vaccin niet krijgen. In Nederland zou het vaccin van AstraZeneca volgens de vaccinatiestrategie grotendeels voor personen tussen de 18 en 65 jaar worden ingezet en voor enkele groepen zorgpersoneel.

Ruzie met farmaceut

Tussen de Europese Commissie, die de inkoop van de vaccins regelt, en AstraZeneca is flinke ruzie ontstaan. De farmaceut stelde de levering uit van liefst 60 procent van de 31 miljoen vaccins die tot eind maart zouden worden geleverd. Er zouden productieproblemen zijn.

De Europese Commissie wantrouwt het verhaal van de farmaceut en dreigt met een exportverbod. De Commissie kijkt met argusogen naar het Verenigd Koninkrijk, dat al maanden genoeg vaccins van de farmaceut krijgt geleverd. Volgens de Commissie zou AstraZeneca zijn contract niet naleven.

Daarin zouden afspraken staan over de specifieke hoeveelheden vaccin die de farmaceut zou leveren. Dat zei Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie, vrijdagochtend op de Duitse radio. AstraZeneca ontkent en zegt dat de farmaceut alleen heeft afgesproken zijn uiterste best te doen om een specifiek aantal te halen. Later vandaag maakt de Commissie het contract openbaar om te bewijzen dat ze gelijk heeft.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.