Moordlijst

Opvallend veel Poolse slachtoffers op EW-moordlijst

22 december 2020Leestijd: 2 minuten

Met negen slachtoffers tot nu toe zijn Polen fors oververtegenwoordigd in de jaarlijkse moordlijst van EW. De meest recente zaak speelde afgelopen zondag 20 december. In een woning in Noordwijk is een 35-jarige Poolse vrouw om het leven gebracht. Het onderzoek naar de toedracht is nog niet afgerond.

Het aantal Polen onder de slachtoffers van dodelijk geweld springt in het oog. In Nederland wonen bijna 200.000 Polen, onder wie veel arbeidsmigranten. Dat is 1,1 procent van de totale bevolking. De moordlijst telt tot nu toe 116 slachtoffers. Met negen slachtoffers, 7,7 procent van het totaal, zijn Polen dus zeven keer zo vaak slachtoffer van moord of doodslag dan je op grond van hun aantal zou verwachten. Begin 2021 verschijnt de volledige EW-moordlijst 2020.

Ruzies

Van de negen slachtoffers gaat het in zeven gevallen om mannen. Op één zaak na betreft het ruzies waarbij enkele landgenoten waren betrokken. Arbeidsmigranten wonen vaak met velen onder slechte omstandigheden op elkaars lip. Mogelijk zorgt corona voor extra stress. In Polen zelf ligt het moordcijfer per 100.000 inwoners op het Nederlandse niveau (iets onder de 1).

Voor het doorlopende moordonderzoek registreert EW sinds 1992 alle gevallen van moord en doodslag. In de jaren negentig waren dat er gemiddeld 250 per jaar, tussen 2002 en 2011 gemiddeld 185 en in de jaren daarna gemiddeld 125. In 2019 vielen in totaal 117 slachtoffers, onder wie vier Poolse. Met nog negen dagen te gaan, lijkt het moordcijfer dit jaar iets hoger uit te vallen.

Mishandeling

Niet alle gevallen van dodelijk geweld komen op de moordlijst. Zo mishandelde in de nacht van 15 april in Bunschoten-Spakenburg een 33-jarige Pool in hun slaapkamer een andere Pool. De laatste overleed kort na de ruzie. Volgens de rechtbank is niet bewezen dat de verdachte het slachtoffer opzettelijk wilde doden. Hij kreeg een gevangenisstraf van vijftig dagen. Ook kreeg hij tien dagen cel voor aanranding van een vrouw in juli.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.