Onrust blijft ondanks vuurwerkverbod

22 december 2020Leestijd: 3 minuten
Vuurwerk in Geitenkamp. Foto: ANP

Sinds 1 december geldt in Nederland een vuurwerkverbod. Afsteken is verboden, net als het vervoer. Toch wordt op tal van plaatsen geknald en de politie heeft er de handen vol aan. De onruststokers zijn vooral jongeren. Ze steken niet alleen vuurwerk af, maar zoeken ook de confrontatie met de politie en stichten brand. Vier plaatsen waar het in de aanloop naar de jaarwisseling onrustig is.

1. Velsen-Noord

Afgelopen maandag was het raak in het Noord-Hollandse dorp Velsen-Noord. Om vijf uur ’s middags kreeg de politie de eerste melding van overlast door tientallen jongeren. Ze gooiden vuurwerk naar binnen bij een supermarkt. Uiteindelijk moest de politie zich terugtrekken.

Na een mondelinge noodverordening van de burgemeester van de gemeente Velsen greep de Mobiele Eenheid (ME) in. Die pakten uiteindelijk één persoon op, maar de politie sluit meer arrestaties niet uit.

Vermoedelijk blijft het onrustig: op sociale media in Beverwijk en Heemskerk is opgeroepen woensdag een vuurwerkactie te organiseren. Volgens regionale omroep NH Nieuws willen de jongeren laten zien dat zij ‘gekker zijn dan Velsen-Noord.’ De politie zou op de hoogte zijn van de geplande rellen.

2. Urk

Ook in Urk is de ME meerdere malen ingezet. Eind november en begin december was het onrustig in de vissersplaats in Flevoland. Tientallen jongeren staken geregeld vuurwerk af, waarna de ME moest ingrijpen.

Vorige weekeinde verstoorden kinderen van tussen de tien en veertien jaar oud de werkzaamheden van een speciale coronatestbus, waarin mensen zich op corona kunnen laten testen. De bus wordt ingezet op plaatsen met veel besmettingen. De stekker die de bus van stroom voorzag, werd meermaals uit het contact getrokken en er werd vuurwerk naar de bus gegooid. De bus kreeg daarna beveiliging.

De gemeente steunt een speciale ouderwacht in de hoop dat die voor rust kan zorgen. Tijdens onrustige avonden gaan de betrokken Urkers de straat op om jongeren aan te spreken op de overlast die ze veroorzaken. Volgens de gemeente Urk waren er door de ouderwacht de afgelopen weekeinden minder problemen.

3. Roosendaal

In de Noord-Brabantse stad Roosendaal was het eind november onrustig. Jongeren gooiden met vuurwerk en stichtten brand. Een samenscholingsverbod en een noodverordening brachten de rust terug. Door de noodverordening kon de politie twee weken lang mensen de toegang ontzeggen tot wijken waar zij niets te zoeken hadden.

Burgemeester Han van Midden (VVD) uitte tegen lokale krant BN/De Stem felle kritiek op politici in Den Haag. Die lieten het volgens hem afweten tijdens de ongeregeldheden in zijn gemeente: ‘Het anti-overheidssentiment onder die jongeren is groot. En hoewel ik absoluut verwerp wat ze nu doen, kan ik het wel snappen. De overheid heeft zich decennia lang apathisch opgesteld. Dit is een voorbode van veel meer ellende in de samenleving.’

Volgens Van Midden is er jarenlang te veel aandacht geweest voor de problemen van de vier grote steden: Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Utrecht. Daardoor is er nauwelijks geld om problemen in kleinere gemeenten, zoals Roosendaal, op te lossen. Van Midden waarschuwde dat er veel meer problemen kunnen ontstaan, vooral nu jongeren door de coronacrisis weinig te doen hebben.

4. Geitenkamp

In de Arnhemse wijk Geitenkamp was het net als in Roosendaal vooral eind november onrustig. In de volkswijk was sprake van een ‘vuurwerkoproep’. Met creatieve oplossingen is geprobeerd de ongeregeldheden te beëindigen. Zo werd iedere automobilist die de wijk in wilde, gecontroleerd.

Vorige week was het opnieuw onrustig in de wijk: een auto werd overgoten met benzine en in brand gestoken. De brandweer was er op tijd bij om te voorkomen dat de auto in vlammen opging. In de wijk worden nog geregeld brandjes gesticht.

Bewoners van Arnhem die vuurwerk hebben gekocht, krijgen de kans dit van 24 tot en met 28 december gratis in te leveren. Ze worden dan niet beboet. Burgemeester Ahmed Marcouch (PvdA) hoopt hierdoor het aantal gevaarlijke situaties tijdens de jaarwisseling te verminderen.