1942-2020

Oud-AkzoNobel-topman Kees van Lede overleden

23 december 2020

Kees van Lede, de éminence grise van het bedrijfsleven, is dinsdagavond 22 december overleden. Dat heeft zijn familie bekendgemaakt aan EW.

Van Lede vervulde in zijn imposante loopbaan talrijke topfuncties bij grote ondernemingen. Voordat hij in 1991 toetrad tot de raad van bestuur van toen nog chemieconcern Akzo, was hij jarenlang voorzitter van werkgeversvereniging VNO (tegenwoordig VNO-NCW). Dat werd hij op zijn 41ste, in 1984. Na zijn studie rechten in Leiden werkte Van Lede eerst bij Shell, adviesbureau McKinsey en de bouwbedrijven Nederhorst en HBG.

Lees het volledige interview van EW met Kees van Lede terug: ‘Ik heb de aangeboren neiging om naar oplossingen te zoeken’

Van Lede was ook
internationaal gekend

Als CEO van Akzo leidde hij de overname van het Zweedse bedrijf Nobel. Van Lede nam daar in 2003 afscheid als CEO. Daarna had hij vele commissariaten. Onder meer bij AkzoNobel, Heineken, Air France-KLM, De Nederlandsche Bank en Philips.

Ook in het buitenland vervulde hij topfuncties. Zo was hij lang voorzitter van de Franse businessschool INSEAD. Tot op het laatst was hij lid van de internationale adviesraad van het Amerikaanse JP Morgan Chase, een van de grootste banken ter wereld. Daar zat hij niet alleen naast internationale topondernemers, maar ook naast vooraanstaande politici als de voormalige Amerikaanse ministers van Buitenlandse Zaken Henry Kissinger en Condoleezza Rice.

Van Lede was kritisch over het aandeelhouderskapitalisme

Begin dit jaar verscheen het boek Pessimisme is voor losers, een briefwisseling tussen hem en journalist Joris Luyendijk. Centraal thema daarin is het aandeelhouderskapitalisme. Van Lede toont zich daarin uiterst kritisch.

‘Ik heb het aandeelhouderskapitalisme publiekelijk nooit omarmd,’ zei hij in een interview met EW. ‘Maar we zitten nu in een periode met ontwikkelingen die onverdedigbaar zijn. De kapitaalverschaffer, de aandeelhouder en de top gaan met enorme bedragen naar huis. Mensen aan de onderkant van de samenleving profiteren niet van de welvaartsgroei.’

Van Lede overleed aan de gevolgen van corona. Hij is 78 jaar geworden.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.