Verhaal van de Dag

Nederland terug in ‘gedeeltelijke lockdown’, nog geen besluit over kerstviering

18 november 2020

Nederland keert terug in een gedeeltelijke lockdown, en Sinterklaas zal in strikt huiselijke kring of digitaal moeten worden gevierd. Dat bleek uit de persconferentie van het kabinet dinsdagavond. Hoe Kerstmis zal worden gevierd, is nog afwachten, al geeft het Outbreak Management Team daar in een advies al een voorzet voor: met maximaal zes mensen, bij voorkeur uit dezelfde regio.

Spannend werd de persconferentie dinsdagavond van premier Mark Rutte (VVD) en minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge (CDA) niet. Met de terugkeer van de ‘gedeeltelijke lockdown’ kunnen pretparken, theaters en bioscopen de deuren weer openen, de horeca blijft dicht. Ook mogen mensen weer met vier in plaats van twee mensen op straat komen en zijn thuis weer drie in plaats van twee gasten welkom.

De strenge regels worden geschrapt nu het aantal besmettingen afneemt. Het belangrijke reproductiegetal lag, volgens de meest recente gegevens van twee weken geleden, op 0,89. Als dat getal onder de 1 ligt, neemt de verspreiding van het virus af. In ziekenhuizen is het nog wel druk. Daar waren dinsdag 2.146 coronapatiënten opgenomen, van wie 576 op de intensive care.

Meer testen, testen, testen

Hugo de Jonge kondigde ook een verdere uitbreiding van de testcapaciteit aan. Vanaf 1 december kunnen mensen die in contact zijn geweest met een coronapatiënt zich laten testen op de vijfde dag na het laatste contact. Als die test negatief is, kunnen de mensen hun quarantaineperiode van tien dagen afbreken. Zo zouden we het virus ‘dichter op de hielen’ zitten, aldus De Jonge.

Ook wil de minister vanaf maart de gehele Nederlandse bevolking eens per maand laten testen. Ongeacht of iemand klachten heeft of niet. In totaal worden dan tien miljoen testen per maand afgenomen.

Daarmee lijkt De Jonge een voorbeeld te nemen aan Slowakije. Dat land testte in drie weekeindes de gehele bevolking van zo’n tien miljoen mensen. Na de gigantische operatie daalde het aantal besmettingen aanzienlijk.

Kerst moet geen derde golf veroorzaken

Over de periode tot aan Kerst waren De Jonge en Rutte minder specifiek. De Jonge sprak over de hoop op en het belang van een Kerst die in gezelschap kan worden gevierd: ‘Juist dit jaar is de behoefte om met Kerst samen te zijn extra groot. En juist dit jaar hebben we het nodig om tijdens de donkere dagen extra aandacht te hebben voor elkaar en voor de mensen in onze omgeving.’ Maar De Jonge waarschuwde ook dat Nederland zich geen derde golf voor de Kerst cadeau moet doen.

Uit een advies van het Outbreak Management Team blijkt dat die deskundigen adviseren om maximaal zes gasten thuis uit te nodigen die bovendien uit dezelfde regio komen. Zij waarschuwen dat bij te grote samenkomsten de kans groot is dat het coronavirus weer opleeft, terwijl de besmettingen juist dalen.

Volgens het OMT kunnen er ook extra maatregelen aan Kerst worden verbonden. Zo kan het kabinet mensen adviseren om in de tien dagen voor Kerst de sociale contacten te minderen. Voorlopig wacht het kabinet nog met een besluit over Kerst en het daaropvolgende Oud & Nieuw. In de persconferentie zei De Jonge dat het kabinet rond half december met een besluit komt. Rond die periode moet dan het aantal besmettingen per dag niet boven de 3.600 zijn en op de intensive care moeten er minder dan 10 opnamen per dag zijn.