Forum voor Democratie

Crisis FVD: Baudet wil splitsing na beschuldiging van antisemitische uitlatingen

26 november 2020Leestijd: 3 minuten

De crisis bij Forum voor Democratie verdiept zich verder. Voor de vierde dag op rij gaan kopstukken van de partij ruziënd over straat. Woensdagavond onthulde De Telegraaf een brief van FVD-senator Nicki Pouw-Verweij. Zij schrijft dat Baudet tijdens een partij-etentje vrijdagavond antisemitische uitspraken deed. Partijprominenten Joost Eerdmans en Eva Vlaardingerbroek waren aanwezig bij het etentje en bevestigen de weergave van Pouw-Verweij.

De implosie van de partij is live te volgen via de (sociale) media, met ontwikkelingen die elkaar snel opvolgen. Donderdagochtend lanceerde voormalig lijsttrekker en partijvoorzitter Thierry Baudet het voorstel om de partij op te splitsen. Baudet en zijn vertrouwelingen zouden de naam Forum voor Democratie mogen behouden. De leden mogen zelf bepalen bij welke partij ze willen horen. Het FVD-bestuur wil niet op Baudets voorstel ingaan.

Antisemitische complottheorieën

Drie van de vijf bestuursleden van de partij willen dat Baudet direct opstapt. Baudet is zelf ook bestuurslid en wordt alleen gesteund door penningmeester Olaf Ephraïm. Partijprominenten als senator en Amsterdams gemeenteraadslid Annabel Nanninga en de kandidaat-Kamerleden Eva Vlaardingerbroek en Joost Eerdmans staan aan de zijde van de rest van het bestuur.

Zij bevestigen de onthullende brief van Nicki Pouw-Verweij. De FVD-senator stuurde begin deze week een brandbrief naar het partijbestuur over een etentje afgelopen vrijdagavond met de tien belangrijkste Tweede Kamerkandidaten van de partij.

In de brief schrijft Pouw-Verweij:

‘Op een gegeven moment riep Thierry dat Corona de wereld in gebracht was door George Soros en anderen (“ik zal niet zeggen wie, want dan vindt Nicki me een antisemiet”) om ons onze vrijheid af te nemen en een nieuwe wereldheerschappij te starten. Hij riep dat het Hillary Clinton “en de pedofielen” niet gelukt was.’

George Soros is een Hongaars-Joodse miljardair en filantroop. Soros zou volgens zijn critici de natiestaat willen ondermijnen, de immigratie willen bevorderen en de wereldeconomie naar zijn hand willen zetten, wat past bij de aloude antisemitische complottheorieën over een Joodse elite die de touwtjes in de wereld in handen heeft.

Confrontatie bij Goedemorgen Nederland

Ook zou Baudet hebben gezegd dat de meeste mensen die hij kent antisemiet zijn. De uitlatingen werden gedaan bij een etentje dat in het teken stond van de campagne voor de aanstaande Tweede Kamerverkiezingen. Bij tv-programma Goedemorgen Nederland zei Baudet donderdagochtend dat hij het zich anders herinnert.

Baudet werd daar geconfronteerd met partijgenoot Vlaardingerbroek. Het kandidaat-Kamerlid liet telefonisch weten dat zij de brief van Pouw-Verweij onderschrijft.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Het bestuur kondigde woensdag aan aangifte te zullen doen tegen Baudet omdat hij de socialemediakanalen van de partij voor zichzelf houdt. De drie bestuursleden hebben geen toegang meer. Via die kanalen onthulde Baudet woensdag een comeback te zullen maken in de partij die hij maandag vaarwel had gezegd. Hij zei opnieuw partijleider te willen worden, nadat hij dinsdag opstapte als partijvoorzitter en maandag afstand deed van zijn lijsttrekkerschap bij de aanstaande verkiezingen op 17 maart.

Nazisympathieën bij jongerenafdeling

Baudet trad maandag terug omdat hij politieke verantwoordelijkheid wilde nemen, nadat de partij volgens hem niet goed was omgegaan met leden van de jongerenafdeling die nazisympathieën hadden geuit op sociale media. De partij en de voorzitter van de jongerentak, Freek Jansen, traden daar niet tegen op. Jansen onderhoudt nauwe banden met Baudet en staat op plek zeven van de kandidatenlijst voor de Tweede Kamerverkiezingen.

De onenigheid hierover leidde tot grote verdeeldheid. De nummer acht van de oorspronkelijke kandidatenlijst, Wybren van Haga, sprak zijn ‘onvoorwaardelijke steun’ uit aan Baudet. De oud-VVD’er sloot zich in mei aan bij de partij. Ook Eerste Kamerlid Paul Frentrop steunt Baudet, net als fractieleider in de Eerste Kamer Paul Cliteur. Laatstgenoemde stapte dinsdag op uit solidariteit met Baudet. Dinsdag vertrok ook Tweede Kamerlid Theo Hiddema. Onduidelijk is aan wiens zijde hij staat.

Tegenover Baudets aanhang staan de drie bestuursleden en kandidaat-Kamerleden als Nicki Pouw-Verweij, Eva Vlaardingerbroek en Joost Eerdmans. Ook een groot aantal lokale FVD-politici steunt de meerderheid van her bestuur, net als de drie FVD’ers in het Europees Parlement.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.