Is gedwongen anticonceptie voor ongeschikte moeders een goed idee?

28 oktober 2020Leestijd: 2 minuten
De prikpil als anticonceptiemiddel. Foto: ANP

Een groep experts onder leiding van oud-kinderrechter Cees de Groot pleit in een petitie aan de Tweede Kamer voor verplichte anticonceptie als vrouwen ongeschikt lijken een baby op te voeden. Wat zijn de argumenten voor en tegen?

1Wanneer is een verplichte prikpil gewenst?

Vrouwen met een verslaving, een psychiatrische stoornis of een verstandelijke handicap zijn – al dan niet tijdelijk – ongeschikt om kinderen te krijgen. Wettelijk is het niet mogelijk verplichte anticonceptie op te leggen. In de praktijk worden ‘probleemvrouwen’ vaak door familie of behandelaren ervan overtuigd dat ze anticonceptie moeten nemen. In een toelichting op een petitie geeft de voormalige kinderrechter en oud-vicepresident van de Rotterdamse rechtbank Cees de Groot in het AD het voorbeeld van een schizofrene prostituee van wie drie kinderen al uit huis waren geplaatst. De vrouw wilde zo snel mogelijk weer zwanger worden omdat haar klanten graag seks hebben met een zwangere vrouw.

2Wat zijn de bezwaren tegen dwang?

Vrouwen hebben het recht om kinderen te krijgen. Een verplichte prikpil is een inbreuk op dat recht en ook een inbreuk op het lichaam. Iedere vrouw is baas in eigen buik

3 Zijn er argumenten voor dwang?

Het belangrijkste argument voor dwang is dat moeders soms niet in staat zijn zelf een kind op te voeden. Dat kan leiden tot onwenselijke en zelfs gevaarlijke situaties. In dat geval kan een rechter op advies van de Raad voor de Kinderbescherming zo’n kind uit huis laten plaatsen. Van sommige moeders zijn alle kinderen uit huis geplaatst.

4 Maakt een wettelijke plicht kans?

De Beraadsgroep verplichte anticonceptie onder leiding van De Groot  heeft een petitie naar de Tweede Kamer gestuurd voor een wettelijke regeling. Eerdere pogingen haalden geen meerderheid. Als wethouder Jeugd en Zorg in Rotterdam pleitte de huidige minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge (CDA) in 2016 vergeefs voor een wettelijke plicht. In 2017 probeerde De Groot vergeefs voldoende steun te krijgen voor een wetsvoorstel. De uitkomst van een eventueel nieuw debat over gedwongen anticonceptie valt niet te voorspellen.