Lockdown

Rellen en vandalisme: hevig verzet tegen coronabeleid in vier landen

26 oktober 2020

In meerdere landen in Europa hangt een nieuwe lockdown in de lucht en dat leidt tot grimmig verzet. In het Italiaanse Napels braken dit weekend rellen uit, in Nederland werd een teststraat beklad en medewerkers lastiggevallen.

1. Duitsland: Berlijn

De Duitse evenknie van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), het Robert Koch Institut in Berlijn, is in de nacht van zaterdag 24 oktober op zondag 25 oktober bekogeld met brandbommen. Eén ruit is beschadigd geraakt en er zijn geen gewonden gevallen, meldde de Berlijnse politie.

Een bewakingsmedewerker die in het gebouw was, kon het vuur doven. Er is vooralsnog niemand gearresteerd voor de actie, er is ook niet duidelijk hoeveel mensen bij de aanslag betrokken waren. De Berlijnse politie houdt rekening met een politiek motief. In Duitsland zijn de afgelopen maanden geregeld demonstraties geweest tegen het coronabeleid van de Duitse regering.

Demonstranten gingen zondag de straat op in Berlijn om te protesteren tegen de coronamaatregelen van de overheid. De politie sprak over ongeveer tweeduizend mensen die zich op de Alexanderplatz hadden verzameld. De politie was met zo’n zeshonderd man aanwezig.

De coronaregels werden meteen overtreden, omdat deelnemers weigerden een mondkapje te dragen en geen afstand van elkaar hielden. Sommige arrestanten werden weggesleept. De demonstranten omsingelden op hun beurt weer enkele politieagenten. Beelden daarvan gingen rond op sociale media.

De demonstratie was een initiatief van de actiegroep Querdenken (dwarsdenken). Betogers scandeerden onder meer dat ze van hun vrijheid worden beroofd. Verderop was een tegendemonstratie met ongeveer 150 man gaande, waar deelnemers ‘nazi’s eruit’ riepen.

Een andere demonstratie gepland voor de late namiddag werd afgelast door de organisatoren. Hiervoor waren tienduizend deelnemers aangemeld.

2. Nederland: Den Haag

Honderden mensen hebben zich zaterdag 24 oktober verzameld op het Malieveld in Den Haag om te demonstreren tegen de tijdelijke coronaspoedwet. Daartoe werd opgeroepen door de actiegroep Viruswaarheid, voorheen bekend als Viruswaanzin.

De organisatie riep de betogers op afstand te houden. Daaraan werd door een enkeling gehoor gegeven. Mondkapjes werden niet gedragen.

De demonstranten riepen Eerste Kamerleden daarom op om tegen ‘de meest draconische wet ooit’ te stemmen. De senaat buigt zich deze week over de coronawet die de plaatselijke noodverordeningen vervangt. De wet geeft de coronamaatregelen zoals een mondkapjesplicht en afstand houden een juridische basis. Op en rond het Malieveld was veel politie aanwezig.

Illegale feesten

De politie maakte dit weekend een einde aan zeker twee illegale feesten; een in Hilversum en een in Zoetermeer. In Hilversum hadden zich zeker 300 mensen verzameld. Ruim driehonderd feestgangers uit het hele land waren naar een bouwterrein gekomen. Een dj en een vrouw die een agent een schop gaf, zijn aangehouden.

In Zoetermeer ontdekten agenten een enkele honderden feestgangers in een bedrijfspand. Het feest is direct door agenten beëindigd gegevens van organisatoren zijn geregistreerd.

Het verzet nam zaterdag in Breda een grimmiger vorm aan: de teststraat daar werd doelwit van vernielingen en intimidaties. Volgens burgemeester Paul Depla werden borden vernield en is de teststraat beklad. Ook zijn er mensen uitgescholden door mensen die corona een sprookje vinden. Volgens de GGD zorgde een aantal mensen voor overlast. De politie is ingeschakeld.

Depla noemde het zaterdag ‘te triest voor woorden’. ‘Toon respect voor onze mensen in de zorg en bij de GGD.’ De burgemeester spreekt van ‘agressie tegen mensen die zich inzetten voor onze gezondheid’. Op Twitter kreeg hij bijval van minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge (CDA) en fractievoorzitter van de VVD Klaas Dijkhoff.

 

3. Italië: Napels

Afgelopen weekeinde braken in de Zuid-Italiaanse stad rellen uit vanwege nieuwe, verscherpte coronamaatregelen. Sinds dit weekeinde is in de regio’s rond Rome, Milaan en Napels een avondklok ingesteld. Kort voor het ingaan vrijdagvond om 23.00 uur gingen honderden demonstranten in Napels de straat op. Er werden vernielingen aangericht en er waren gewelddadigheden tegen de politie. De Italiaanse oproerpolitie gebruikte traangas tegen de relschoppers.

Er is niet alleen woede over de ingevoerde avondklok, maar boze burgers vrezen ook een nieuwe lockdown. Gouverneur Vincenzo De Luca van de Zuid-Italiaanse regio Campanië kondigde deze maatregel, die veertig dagen zou moeten duren, aan op Facebook. Inwoners van Zuid-Italië maken zich zorgen over de economische impact ervan.

Zondag werd bekend dat Italië niet opnieuw in lockdown  gaat. Dat zei de Italiaanse premier Giuseppe Conte in een toespraak. Wel krijgt Italië te maken met een nieuw pakket maatregelen. Onder meer de horeca moet vroeg sluiten.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

4. Verenigd Koninkrijk: Londen

Duizenden Britten kwamen afgelopen weekeinde vanuit het hele land bijeen in het centrum van Londen. Daar werd geprotesteerd tegen de coronamaatregelen die oneerlijk, inefficiënt en buitenproportioneel zouden zijn. Betogers uitten hun woede over de lokale lockdowns, het gebruik van mondkapjes en een mogelijk coronavaccin.

Rutte

Lees alle artikelen over het coronavirus in ons dossier

Achttien mensen zijn gearresteerd, omdat ze zich niet aan de veiligheidsmaatregelen hielden, zoals afstand houden. Een aantal politiemensen raakte lichtgewond.

Eén van de organisatoren van de protesten is Save Our Rights UK. Een beweging die zegt op te komen voor democratische waarden. Eén van de speerpunten van deze groep is verzet tegen de Coronavirus Act, een wet die de Britse regering noodbevoegdheden verleent om de COVID-19-pandemie aan te pakken.

Sinds vorige week zijn in Engeland verscherpte maatregelen van kracht. Vorig weekeinde waren er ook al grote protesten in de Britse hoofdstad.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.