coronavirus

Ingrijpen of afwachten? Experts zijn er niet over uit

23 oktober 2020

Ondanks de op 14 oktober aangescherpte maatregelen blijft het aantal besmettingen met het coronavirus stijgen. Vandaag waren het er meer dan 10.000. Ook het aantal ziekenhuisopnames liep op. De huidige maatregelen zijn niet streng genoeg, zeggen enkele experts. In hun ogen is het tijd voor een korte, ingrijpende lockdown. Het kabinet vindt het nog te vroeg om op basis van de huidige cijfers harder in te grijpen. Vier visies op de vraag hoe nu te handelen.

1. ‘Eerst kijken wat het effect van de maatregelen is’

Minister-president Mark Rutte (VVD) is bezorgd over de huidige cijfers, maar hij vindt het te vroeg om al conclusies te trekken en houdt ‘alle scenario’s op tafel’. Dat maakte hij vandaag bekend in de persconferentie na een ingelaste extra ministerraad.

Eerder vandaag besprak het kabinet de laatste coronacijfers. Naast Hubert Bruls, voorzitter van het Veiligheidsberaad, was ook Kim Putters van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) aanwezig. Minister Ferd Grapperhaus (CDA) van Justitie en Veiligheid gaf vanochtend aan dat het kabinet niet voor een totale lockdown is, waarvoor diverse bestuurders deze week pleitten. Het kabinet wil eerst kijken naar het effect van de maatregelen die eind september en vorige week zijn genomen.

Over scholen in coronatijd: bakens van rust of brandhaarden?

2. ‘Wacht niet langer met een lockdown

Als het aan het Red Team ligt, moet Nederland ‘nog liever vandaag dan morgen’ in een kortdurende en stevige lockdown. In het (ongevraagde) advies aan het kabinet van deze groep onafhankelijke experts moeten scholen voor een periode van twee weken sluiten en blijven alleen de winkels open die voorzien in eerste levensbehoeften. Voormalig hoofdinspecteur bij de Inspectie Gezondheidszorg en lid van Red Team Wim Schellekens stelt tegenover RTL Nieuws dat we dan hopelijk enigszins normaal Kerst met elkaar kunnen vieren.

De boodschap vindt weerklank in ten minste één Veiligheidsregio. In de afgelopen 24 uur meldde het RIVM in de regio Twente 353 nieuwe coronagevallen. Sinds woensdag is het risiconiveau van de regio verhoogd naar ‘zeer ernstig’. Voorzitter Arjen Gerritsen van Veiligheidsregio Twente wil daarom het liefst terug naar de intelligente lockdown van maart.

3. ‘Strengere maatregelen nog niet nodig’

Experts van het Outbreak Management Team vinden het op dit moment niet nodig om de maatregelen aan te scherpen. Dat zeiden arts-microbioloog Ann Vossen en voorzitter van het Landelijk Overleg Infectieziektebestrijding Anja Schreijer gisteren tegen de NOS. Het duurt volgens deze experts twee à drie weken voordat het effect van de genomen maatregelen zichtbaar is. Het is daarom nog te vroeg om conclusies te trekken op basis van de huidige besmettingscijfers.

Arts-microbioloog Andreas Voss, lid van het OMT, sluit zich hierbij aan. Hij pleit ervoor om te stoppen met het dagelijks publiceren van coronacijfers. Eén keer per week is voldoende. Dat zei hij gisteravond in praatprogramma Op1.

4. ‘Een totale lockdown
werkt niet’

Dan is er nog een groep die een totale lockdown geheel verwerpt. Bekendste pleitbezorger van die visie is Maurice de Hond, de afgelopen maanden veelvuldig te zien en te lezen in de media met zijn scherpe kritiek op kabinetsbeleid en OMT-adviezen. Net als OMT-experts concludeert hij dat het op basis van besmettingscijfers te vroeg is om conclusies te trekken. Volgens hem is het een illusie dat een lockdown het virus volledig zal laten verdwijnen. Ook  tijdens een totale lockdown zullen mensen elkaar blijven besmetten.

Volg alle ontwikkelingen in ons dossier CoronavirusJeugd

Daarnaast betwijfelt De Hond of na een totale lockdown het bron- en contactonderzoek ineens wel goed op orde is. Afgelopen weken bleken  GGD’s door de hoge aantallen besmettingen niet in staat om een grootschalig bron- en contactonderzoek uit te voeren.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.