Coronamaatregelen

Horeca weer op slot, scholen blijven open

13 oktober 2020Leestijd: 2 minuten

Mark Rutte en Hugo de Jonge kondigden dinsdagavond ‘nieuwe en stevige maatregelen’ aan om de verspreiding van het coronavirus te stoppen. Het gaat om een ‘gedeeltelijke lockdown’ met als doel om de sociale contacten en reisbewegingen te verminderen. De horeca gaat dicht, scholen blijven open.

Wat de maatregelen betreft is Nederland weer bijna terug bij de situatie van afgelopen voorjaar. Voor het pakket aan restricties bedacht het kabinet destijds de term ‘intelligente lockdown’, maar die kwalificatie liet Rutte dit keer wijselijk achterwege. Een ‘gedeeltelijke lockdown’ wordt het nu, die ingaat op woensdagavond tien uur.

Lees ook dit commentaar van Bram Hahn: Pleidooi voor groepsimmuniteit komt te vroeg

De belangrijkste punten:

 • Zowel binnen als buiten mag een gezelschap uit maximaal 4 personen bestaan (exclusief kinderen tot 13 jaar). Voor een huishouden is er geen maximum aantal.
 • Thuis mag je per dag maximaal 3 mensen ontvangen.
 • Thuiswerken tenzij het niet anders kan.
 • De horeca gaat helemaal dicht, afhalen kan nog wel.
 • Er komt een verbod op de verkoop van drank na acht uur ’s avonds.
 • De groepsgrootte in onder meer theaters en congrescentra gaat terug naar maximaal 30 personen.
 • Amateursport wordt flink beperkt: competities vallen weer stil. Trainen op 1,5 meter is wel toegestaan. Profvoetbal gaat door zonder publiek.
 • Reizen en uitstapjes worden sterk afgeraden, zeker naar het buitenland.
 • Het dringende advies om in de publieke ruimte een mondkapje te dragen wordt een plicht, als dat juridisch kan worden geregeld.

Hier geen nieuwe maatregelen

Minstens zo belangrijk zijn de sectoren waarvoor nu geen extra maatregelen komen, of die niet expliciet werden genoemd:

 • Op scholen verandert voorlopig niets, daarvoor vindt het kabinet onderwijs ‘te belangrijk’.
 • Er is niets vermeld over contactberoepen, die in het voorjaar zo lang aanbanden lagen. Kappers, fysiotherapeuten, en dergelijke kunnen hun werkzaamheden voortzetten.
 • Behalve het ontraden van reizen zijn er geen strengere maatregelen aangekondigd voor in- en uitgaand verkeer via de grenzen en Schiphol.

Met dit pakket maatregelen hoopt het kabinet de verspreiding van het virus tot staan te brengen. Het RIVM meldde dinsdagmiddag al dat de verspreiding van het coronavirus ‘onverminderd’ doorging. In alle regio’s en in alle leeftijdsgroepen nam het aantal meldingen van Covid-19 toe. ‘Het aantal meldingen van positief geteste personen toont nog geen stabilisatie,’ schreef het RIVM.

De hoop was dat er een effect te zien zou zijn van de aangescherpte maatregelen van 28 september – zoals de vroegere sluiting van de horeca en de beperking van het aantal gasten thuis – maar dat lijkt helaas nog niet het geval. Over een week of twee moet blijken of de maatregelen het gewenste effect hebben, maar ze zullen in elk geval vier weken gelden. En, voegde Rutte toe, de regels zijn duidelijker en preciezer, zodat er ook strenger kan worden gehandhaafd.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.