Coronacrisis

Horeca verzet zich tegen verplichte sluiting

19 oktober 2020

Ongeveer dertig Nederlandse horecaondernemers stappen vandaag naar de rechter om de verplichte sluiting van hun zaken aan te vechten. Ze zijn het niet eens met de coronamaatregelen en maken zich grote zorgen over hun financiële situatie. Ook horecaondernemers in het buitenland komen in opstand. Is er kans dat cafés en restaurants weer opengaan? Vier vragen en antwoorden.

1.Welke zaak speelt er in Nederland?

Ongeveer dertig horecaondernemers hebben een kort geding aangespannen tegen de Nederlandse staat. Op die manier proberen ze de vorige week opgelegde sluiting van de horeca terug te draaien. Het initiatief komt van Michael Meeuwisse, eigenaar van bodega De Posthoorn in Den Haag. Hij noemt de sluiting van cafés en restaurants ‘buitenproportioneel’. Volgens Meeuwisse houden gasten en personeel zich goed aan de regels en hij ziet daarom geen reden voor sluiting.

Bij veel horecaondernemers is verwarring gezaaid toen woensdag 14 oktober naar buiten kwam dat het Outbreak Management Team (OMT) het kabinet adviseerde te onderzoeken of restaurants open kunnen blijven. Het kabinet oordeelde uiteindelijk dat het juridisch onderscheid tussen cafés en restaurants te klein is, wat handhaving moeilijk maakt. Daarom werd besloten geen onderscheid te maken en zowel cafés als restaurants te sluiten.

2. Heeft het kort geding kans van slagen?

Die kans lijkt klein. De brancheorganisatie Koninklijke Horeca Nederland (KHN) spande in juli ook al een kort geding aan. De rechter besliste toen dat de Nederlandse staat de coronamaatregelen voor de horeca niet hoeft te versoepelen. Horecaondernemers stappen daarom nu zelf naar de rechter. Ze voelen zich gesterkt door een voorbeeld uit Duitsland waar horecaondernemers hun zaak mogen openhouden.

3.Hoe is de situatie in het buitenland?

In Duitsland is de horeca gewoon geopend, maar met invoering van een verplichte sluitingstijd. De rechter in Berlijn oordeelde vorige week dat de sluitingstijd van 23.00 uur juridisch niet is te onderbouwen en dat het geen grote bijdrage levert aan bestrijding van het coronavirus. De horeca mag dus weer tot laat openblijven. De zaak was aangespannen door elf restaurants.

In veel andere landen zijn ook verscherpte maatregelen ingevoerd. In België moet de horeca vanaf vandaag een maand dicht. Naast de branchevereniging van de horeca in Wallonië overweegt de horecavertegenwoordiging in Vlaanderen nu ook een rechtszaak tegen de sluiting.

In Italië moeten cafés en restaurants sinds kort om middernacht sluiten en bars zonder tafeltje gaan om 18.00 al dicht.

In de grote Franse steden geldt sinds zaterdag een avondklok van 21.00 tot 06.00. Vooral in Marseille zette dat kwaad bloed. Daar komen sinds vorige maand ondernemers in actie tegen de verplichte sluiting van cafés en restaurants. Initiatieven voor heropening hebben tot nu toe geen kans van slagen gehad.

4.Hoe staat de Nederlandse horeca er financieel voor?

De horeca loopt grote omzet mis. Vorige week noemde voorzitter Robèr Willemsen van KHN een totale sluiting ‘de doodsteek voor de horeca’. Volgens Willemsen is er al 10 miljard euro door horecaondernemers zelf bijgelegd. Sinds maart ontvangt de horeca, net als andere ondernemingen, een steunpakket van de overheid. Daardoor zijn tot nu toe veel faillissementen voorkomen, maar er wordt geschat dat veel zaken technisch failliet zijn.

Op 1 oktober werd de NOW-regeling voor drie maanden verlengd. Het kabinet kijkt of de horeca meer steun kan ontvangen, nu extra strenge maatregelen zijn uitgevaardigd. Volgens Klaas Knot, president van De Nederlandsche Bank, kan de overheid nog ‘vrij lang’ doorgaan met deze steunpakketten. Dat zei hij zondag 18 oktober in het tv-programma Buitenhof.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.