Den Haag

Nederlands coronabeleid wereldwijd uitgelachen na feest in Haagse partytent

15 oktober 2020

Een feest in de partytent van het Haagse café Luden vlak voordat woensdagavond de horeca dichtging, leidt tot woedende reacties. In binnen- en buitenland worden bezoekers en organisatoren gekritiseerd. Die zouden zich egoïstisch gedragen en bijdragen aan de tweede coronagolf die het land overspoelt. In het buitenland wordt de partytent als symbool gezien van de falende Nederlandse corona-aanpak.

Terwijl in de Tweede Kamer druk werd gedebatteerd over de nieuwe coronaregels van het kabinet werd op een steenworp afstand feestgevierd. Een verslaggever van BBC News plaatste videobeelden van grote drukte op het Haagse Plein, waar bezoekers van horecagelegenheden zichtbaar de coronamaatregelen weigerden op te volgen.

Dat leidde tot een stroom woedende reacties op sociale media. Mensen vinden het asociaal, onverantwoord en roepen op de bezoekers te beboeten. Anderen wijzen dit gedrag aan als reden voor de oplopende coronacijfers in Nederland. Op Radio 1 noemde de Haagse burgemeester Jan van Zanen (VVD) het feest ‘te zot voor woorden’. Hij zei dat hij zich kapot zou schamen.

Lees ook over het debat in de Tweede Kamer: Hugo de Jonge (CDA) etaleert onmacht

Tegen de NOS zegt de eigenaar van Luden John Prins dat hij zich ook schaamt, al vindt hij de ophef overdreven: ‘Ik kan niet recht praten wat krom is, maar voor mijn gevoel wordt het heel erg uit zijn verband getrokken.’ Prins zegt dat de muziek om half tien is uitgezet. Maar de verslaggever van de BBC zegt dat de beelden rond 21:35 uur zijn gemaakt. Ook zegt zij dat omwonenden al langer klagen over overlast van horecabezoekers. Volgens burgemeester Van Zanen hebben politie en handhaving snel opgetreden, ook al zijn er geen boetes uitgedeeld.

In Rotterdam waren op straat overigens gelijkwaardige taferelen te zien.

Middelvinger naar mensen die proberen zich aan regels te houden

Viroloog en lid van het Outbreak Management Team Marion Koopmans roept de bezoekers van het Haagse feest op om in quarantaine te gaan. Ze noemt het feest ‘een middelvinger naar de mensen die wel proberen zich aan de maatregelen te houden’. In het buitenland leidt het bericht over het feest tot gefronste wenkbrauwen.

Lees ook dit commentaar van Bram Hahn: Een gedeeltelijke, maar vooral een late lockdownDe persconferentie van 13 oktober met Mark Rutte en Hugo de Jonge. Foto: ANP

‘“Laatste feest” voor Nederlanders aan vooravond nieuwe lockdown,’ kopt France24. De omroep beschrijft tot in detail hoe de avond verliep. ‘Luid gejuich klinkt als iemand “er is geen feest dan een alcoholisch feest” door de speakers schreeuwt.’ Ook ‘DJ Dena’ (21) komt aan het woord: ‘Het is de laatste avond… we hebben genoten van de laatste nacht. Het is jammer… we hopen dat het blijft bij vier weken, maar ik heb een slecht voorgevoel.’ Volgens hem hebben veel werknemers in de creatieve industrie ‘geen werk over’ als er drie of vier weken moeten worden overbrugd.

‘Tegen de klok van tien uur arriveerden politieauto’s op het plein en agenten gingen bij meerdere kroegen naar binnen om met de eigenaren te praten. Ook waren twee agenten te paard aanwezig. De sfeer was grotendeels gemoedelijk, buiten enkele spreekkoren tegen de politie.’

Halfslachtige aanpak

Ook omroep Al Jazeera heeft een reportage gemaakt. Daarin komt een epidemioloog aan het woord die actief was bij de bestrijding van de SARS-epidemie in Singapore in 2003. Volgens haar ontbreekt het aan sterk leiderschap. Aan het uitgangspunt van het kabinet dat in het democratische Nederland niet dezelfde maatregelen kunnen worden genomen als in landen als China heeft ze geen boodschap. ‘Dit is een crisis, en in een crisis heb je leiderschap nodig. Die vlieger gaat echt niet op in tijden van een noodgeval.’

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

‘Nederland, het land van vrijheid, dat nu in lockdown moet,’ kopt het Duitse dagblad Die Welt. ‘Nergens is de discussie over corona en vrijheid zo bitter als in Nederland. In het land met zijn geschiedenis van kooplieden en calvinistische predikanten vertrouwde de premier lange tijd op de persoonlijke verantwoordelijkheid.’

Snel reputatieverlies

En over de intelligente lockdown: ‘De maatregelen waren over het algemeen veel voorzichtiger dan in de rest van Europa. Er was nooit een mondkapjesplicht. En na de opening keerde Nederland snel weer terug naar het normale leven.’ Ook verbaast de krant zich over het feit dat een mondkapjesplicht nu wel is aangekondigd, maar nog niet wettelijk is vastgelegd.

Volgens het Britse dagblad Financial Times verliest premier Mark Rutte snel zijn reputatie als crisismanager. Hierbij baseert de krant zich op een grafiek van het aantal besmettingsgevallen per miljoen inwoners. Hieruit blijkt dat Nederland veel slechter presteert dan het Europese gemiddelde.

Slechte gang van zaken in ziekenhuis

De Britse expat Ben Coates, auteur van het boek Why the Dutch are Different, plaatste in een twitterdraadje het verhaal van een bezoek met een kwetsbaar familielid aan het ziekenhuis in Gouda. Daarin beschrijft hij uitvoerig hoe COVID-19-patiënten de lift delen met patiënten die gebruikmaken van reguliere zorg. En dat terwijl er drie liften zijn waarvan er makkelijk één zou kunnen worden aangemerkt als ‘coronalift’.

Toen Coates en zijn familielid dit aankaartten bij het ziekenhuispersoneel bleek dat dit nog niet bij ze was opgekomen. Het personeel raadde de twee aan de suggestie door te geven via een ideeënbus. Coates uitte daarom zijn woede op Twitter. 

‘Dit is een van de rijkste landen ter wereld. Acht maanden in een dodelijke pandemie. HOE IS HET F***ING mogelijk dat we in een situatie terecht zijn gekomen waarin een groot ziekenhuis “scheidt coronapatiënten van andere patiënten” moet leren uit een F***ING ideeënbox?’
Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.