Criminaliteit

De Nederlandse drugsindustrie is een miljardenbusiness

06 oktober 2020Leestijd: 2 minuten

Hoeveel geld er precies omgaat in de Nederlandse drugsproductie en drugshandel is onbekend, maar het gaat zeker om tientallen miljarden. Xtc is het meest lucratief, maar crystal meth is bezig aan een flinke opmars. Vier vragen en antwoorden over de opbrengst van de drugsindustrie.

1. Wat is de jaaromzet in de drugsindustrie?

Een officieel cijfer over de drugsomzet is er niet. Deskundigen van politie en justitie en wetenschappers schatten die op vele miljarden per jaar. Die schatting lijkt aan de lage kant. Volgens een onderzoek onder leiding van hoogleraar bestuurskunde Pieter Tops bedroeg de jaaromzet van synthetische drugs drie jaar geleden al minimaal 18,9 miljard euro. De omzet van wiet en hasj (9,3 miljard), cocaïne (6,8 miljard) en heroïne (5,7 miljard) meegeteld (zie het omslagverhaal van EW van deze week), levert dit een totale omzet op van 40,7 miljard euro. Het gaat hoe dan ook om tientallen miljarden.

Lees ook het omslagverhaal van deze week: Samen de misdaad de baas

2. Waarom een schatting?

Drugsproductie en drugshandel zijn in Nederland verboden. Niemand weet hoe groot de drugsmarkt is. Schattingen zijn onder meer gebaseerd op de hoeveelheden in beslag genomen drugs in de havens, op Schiphol en elders. Aangenomen wordt dat hooguit 10 procent van de gesmokkelde drugs wordt onderschept. Verder vormen het aantal opgerolde hennepplantages (bijna zesduizend per jaar) en xtc-labs (tientallen per jaar), het dumpen van drugsafval, de omzet van de honderden coffeeshops en het aantal gebruikers een indicatie voor de omvang van de markt.

3. Welke drugs leveren het meeste op?

De verkoop van xtc is het meest lucratief. De pillen worden in Nederland gemaakt, maar het grootste deel is bestemd voor de export naar onder meer Oost-Europa en Australië. Volgens Tops maken Nederlandse drugshandelaren jaarlijks zo’n 3 tot 5 miljard euro winst met de verkoop van synthetische drugs. Cocaïne kost op straat aanzienlijk meer dan een joint. Verschil is echter dat wiet in Nederland wordt geproduceerd en cocaïne vanuit Zuid-Amerika moet worden aangevoerd. Ook zijn er meer gebruikers van wiet dan van coke.

4. Hoe verandert de drugsmarkt?

Sinds twee jaar is de productie van crystal meth in opkomst. Een verklaring daarvoor is dat Mexicaanse drugsdealers vanwege de legalisering van wiet in steeds meer Amerikaanse staten op zoek gingen naar een nieuwe markt. Die zagen ze in Europa voor crystal meth. Het grootste deel van deze met behulp van Mexicaanse kennis in Nederland geproduceerde synthetische drugs is bestemd voor de export. De omzet wordt geschat op 2 miljard euro per jaar.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.