Boekpresentatie

Wopke Hoekstra en Rudings tante Truus

29 september 2020Leestijd: 3 minuten

Wopke Hoekstra herinnert het zich nog goed. Hij en zijn zusje, beiden rond de acht, negen jaar oud, moesten bij hun vader komen. Ze kregen een reprimande. Hoekstra weet niet meer waarom. Maar hij herinnert zich nog goed de afsluitende woorden van zijn vader. ‘Minister Ruding noemt dit een tante Truus-mentaliteit.’

‘Ik wist niet wat een minister was, maar besefte wel dat die tante Truus-uitdrukking beledigend was bedoeld,’ zei minister van Financiën Hoekstra (CDA) nadat hij het eerste exemplaar van Balans, de memoires van de 81-jarige oud-minister Onno Ruding (CDA), uit diens handen had ontvangen.

‘Werklozen wonen liever in de buurt van tante Truus dan te verhuizen,’ zei Ruding 18 oktober 1984 in Het Vrije Volk. Werklozen moesten van hem desnoods ver van hun woonplaats verhuizen om aan de bak te komen. Links was woedend. Het interview wekte opschudding, zoals politieke interviews zo nu en dan doen.

Koele bezuiniger Ruding werd later adviseur van Wopke Hoekstra

Diezelfde Ruding, die bekend stond als koele rekenaar en bezuiniger, werd jaren later adviseur van Wopke Hoekstra. Hij raadde hem aan de politiek in te gaan en te beginnen in de Eerste Kamer. Zo geschiedde. Intussen zit Hoekstra op de plek waar Ruding van 1982 tot 1989 zat: het ministerie van Financiën.

Lees deze reportage: op pad met minister Wopke Hoekstra

En daar overhandigde Ruding onder toeziend oog van een reeks oude collega’s zijn memoires aan leerling Hoekstra. Van Wim Deetman (CDA) tot Neelie Kroes, Frits Korthals Altes en Ed Nijpels (VVD) – ze waren allemaal naar het ministerie gekomen. De zieke Hans van den Broek werd vertegenwoordigd door diens echtgenote en dochter prinses Marilène. Onder de genodigden ook hoogleraar theologie Paul van der Geest, die net is benoemd op de Pauselijke Theologische Academie. ‘Ik ga niet naar Rome, hoor,’ zei hij.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Helemaal vooraan zat oud-minister van Defensie Wim van Eekelen (VVD), ondanks zijn 89 jaar nog een fervent bezoeker van Haagse salons. De CDA’ers Elco Brinkman en René van der Linden waren in geanimeerd gesprek. Partijgenoot Jaap de Hoop Scheffer was er ook.

Dit alles onder coranaproof omstandigheden.

Cadeautje: puzzel van familie Hoekstra

Ruding en Hoekstra treffen elkaar nog geregeld ‘bij de familie Brinkman en op andere plekken’, zoals Hoekstra zei.

Ruding  had nog een cadeautje voor de bijna jarige Hoekstra – 30 september 44 jaar – die volgens Ruding flink moet puzzelen om de financiën in deze crisistijd enigszins op orde te houden. Het cadeau was een puzzel van de familie Hoekstra.

De minister spoedde zich al snel weer naar zijn kantoor. De financiële beschouwingen voorbereiden.

Lees ook dit nieuwtje van EW over de CDA-minister die niet trouwde.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.